Autoritatile americane se pregatesc pentru dezastre „ca-n filme”

In ultimele zile, americanii par sa fi intrat in zodia scenariilor tip-catastrofa, populatia fiind bombardata cu informatii alarmante despre nenorocirile care s-ar putea abate in viitorul apropiat. Fie ca este vorba de un nou uragan devastator, de o epidemie de gripa aviara ori de un atac terorist, scenariile, altminteri plauzibile, par a servi doar ca sa starneasca panica, mai ales ca autoritatile sunt insuficient pregatite pentru a face fata unor astfel de crize.

Catastrofa provocata de uraganul Katrina la New Orleans a determinat autoritatile din New York sa-si revizuiasca propriile planuri de interventie in caz de dezastru natural. Presa americana a descris cu lux de amanunte ce s-a intamplat in cazul trecerii unui uragan de gradul 4 - rafale de vant de 250km/h, capabile sa zgaltaie zgarie-norii si valuri de noua metri, care ar determina inun-darea a numeroase cartiere, inclusiv a faimosului Wall Street. "Apa s-ar transforma intr-un enorm buldozer, care ar matura totul din cale", afirma un raport al Oficiului pentru Situatii de Urgenta.

Situatia ar fi mult mai grava decat la New Orleans, in conditiile in care New York-ul are o populatie de sase ori mai mare, de peste trei milioane de oameni (fara suburbii), care ar trebui evacuati in mai putin de 24 de ore. Acelasi raport estimeaza la 800.000 numarul de persoane care ar trebui gazduite in adaposturi. Ultimul uragan major care a lovit orasul New York a fost in 1938, cand s-au inregistrat 700 de morti si 63.000 de oameni ramasi fara adapost, si aceasta in conditiile in care ochiul furtunii a lovit tarmul la 100 km sud de metropola.

Carantina militara

Avertismentele lansate de expertii internationali privind riscurile izbucnirii unei pandemii de gripa aviara, care ar putea face pana la 150 de milioane de morti, nu au ramas fara ecou in SUA. Inclinat spre solutii de forta, presedintele George W. Bush a cerut Congresului sa-i acorde autorizatia de a mobiliza armata pentru a izola in carantina comunitatile unde si-ar face aparitia boala. Initiativa sa a starnit o serie de critici, unii afirmand ca ar echivala cu o impunere a legii martiale, in timp ce altii au subliniat ca ideea presedintelui le evoca scene tipice pentru filmele catastrofice, in care militari inarmati inconjoara localitati pline de muribunzi.

O asemenea masura draconica nu ar fi necesara daca statul s-ar preocupa de asigurarea medicamentelor antivirale necesare, a declarat Irwin Redlener, directorul Centrului National de pregatire in caz de dezastru. In aceeasi nota, opozitia democrata a prezentat un proiect de lege care prevede, printre altele, constituirea unui stoc de medicamente suficient macar pentru jumatate din populatia SUA.

Panica in subterane

In afara pericolelor reale, fie ele si indepartate, americanii sunt alertati si in privinta unor amenintari fanteziste, cum ar fi recenta alerta privind un posibil atac la metroul din New York, care s-a dovedit a fi falsa. Reteaua de metrou a orasului New York a fost plasata sub stare de alerta joia trecuta, dupa ce FBI a furnizat autoritatilor informatii privind existenta unor "amenintari explicite". Informatia, venita din Irak, vorbea despre prezenta pe teritoriul SUA a 15-20 de persoane care ar planui un atac la metroul din New York.

Autoritatile au ordonat masuri de securitate sporite, cum ar fi verificari aleatorii ale gentilor si bagajelor, in timp ce oamenilor li s-a cerut sa evite transportarea de obiecte voluminoase, pentru a nu trezi suspiciuni. Asa-zisa amenintare ramasa, din fericire, neconcretizata a fost anuntata exact in ziua in care Bush a tinut un discurs menit a recastiga sprijinul populatiei pentru razboiul din Irak.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.