Richard Holbrooke, emisarul lui Barack Obama in Afganistan si Pakistan si, potrivit presedintelui Statelor Unite, un "veritabil gigant al politicii externe americane", a decedat luni seara, la trei zile dupa ce a suferit o criza cardiaca.
Starea lui Holbrooke, in varsta de 69 de ani, era critica inca de vineri. El a fost supus unei lungi operatii de aorta la acest farsit de saptamana, apoi unei a doua interventii, potrivit MEDIAFAX.

Cariera lui diplomatica se extinde pe aproape 50 de ani, de la Vietnam la razboiul "AfPak", cu tururi incununate de succes pentru mediul bancar, intr-un moment in care republicanii ii inlocuiesc la putere pe democrati.

Ca unul dintre cei mai celebri si mai respectati diplomati din lume, cariera lui Holbrooke a fost jalonata de momente importante din istoria contemporana, de la razboiul din Vietnam pana la razboiul impotriva talibanilor si al-Qaida din Afganistan si Pakistan. Si-a servit tara sub diversi presedinti care s-au perindat la Casa Alba in ultima jumatate de secol, de la John F. Kennedy pana la Barack Obama, scrie Realitatea.net.

Holbrooke a lucrat si ca jurnalist si bancher, dar a excelat in diplomatie, unde era cunoscut pentru accesibilitatea sa, pentru modul deschis de a vorbi si pentru profunzimea gandirii, ceea ce nu-l impiedica sa fie si aspru, atunci cand era nevoie. In Balcani i se spunea, de altfel, "Taurul furios" sau "Buldozerul".

Cand a ajuns la Casa Alba, in ianuarie 2009, Obama i-a incredintat lui Holbooke - al carui nume circula ca favorit si pentru functia de secretar de stat - una dintre cele mai dificile sarcini din cariera - sa-l reprezinte pe presedinte in Afganistan si Pakistan, o regiune unde Statele Unite lupta din 2001 impotriva talibanilor.

Potrivit CNN, numele lui Holbrooke ramane insa legat pentru totdeauna de negocierea Acordurilor de la Dayton, din 1995, care au pus capat razboiului din Bosnia. A fost, de altfel, nominalizat de cateva ori la premiul Nobel pentru pace.

Citeste si:
George Burcea a dat-o de gol pe Andreea Bălan. Ce i-a transmis...
George Burcea a dat-o de gol...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.