Sakineh Mohammadi-Ashtiani a fost condamnata la moarte de doua tribunale diferite in 2006 pentru inplicare in uciderea sotului ei si pentru adulter.
Iranianca Sakineh Mohammadi-Ashtiani, condamnata la moarte prin lapidare de justitia iraniana si in favoarea careia comunitatea internationala s-a mobilizat, a fost eliberata joi, impreuna cu fiul si cu avocatul sau, a anuntat Comitetul international antilapidare, cu sediul in Germania, potrivit Agerpres.

Ea fusese condamnata la moarte de doua tribunale diferite in 2006 pentru implicare in uciderea sotului ei si pentru adulter. Condamnarea pentru omor a fost comutata in 10 ani inchisoare de o curte de apel in 2007, dar condamnarea la moarte prin lapidare pentru adulter a fost confirmata in acelasi an de alta curte de apel.

Publicitatea facuta acestui caz in luna iulie de catre asociatii ale drepturilor omului a provocat o vie emotie in Occident, numeroase tari cerand ca aceasta sentinta "barbara" sa nu fie aplicata.

Pe 28 noiembrie, liderul suprem iranian, Ayotollah Seyed Ali Jhamenei, a anuntat ca va gratia 649 de prizonieri, cu ocazia festivalului musulman siit Eid al-Ghadir, printre cei propusi pebtru gratiere aflandu-se si Sakineh Mohammadi Ashtiani, al carei caz a aprins occidentul, se numara printre persoanele care vor fi gratiate.


Iranianca a recunoscut ca este vinovata de "pacatul adulterului", intr-o declaratie difuzata de televiziunea de stat iraniana.
In a treia aparitie televizata de cand cazul sau a devenit cunoscut, Sakineh Mohammadi Ashtiani a acuzat activistul Mina Ahadi, de la Comitetul International impotriva Lapidarii, cu sediul in Germania, ca a prezentat cazul sau la nivel international, informeaza ziarul The Guardian in editia electronica.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.