Un fragment dintr-un manuscris atribuit lui Leonardo da Vinci (1452 - 1519) a fost descoperit intr-o arhiva din orasul francez Nantes, dupa 130 de ani de anonimat, gratie curiozitatii unui jurnalist din presa locala, informeaza AFP.

Jean-Marc Ayrault, primarul orasului Nantes, a prezentat acest document luni, intr-o conferinta de presa la care a fost prezenta si directoarea Bibliotecii municipale, Agnes Marcetteau, informeaza MEDIAFAX.

"Avem sansa de a ne afla in posesia colectiei lui Pierre-Antoine Labouch?re, care a fost donata municipalitatii, dupa moartea sa, in 1872, si care contine circa 5.000 de documente", a declarat Jean-Marc Ayrault, care a admis faptul ca documentul atribuit lui Leonardo da Vinci "ar fi putut fi descoperit mai devreme".

Printre documentele din aceasta colectie s-a aflat si o partitura inedita de W. A. Mozart, care a fost autentificata in anul 2007.

Fragmentul atribuit marelui renascentist italian a fost autentificat la sfarsitul secolului al XIX-lea, in momentul in care colectia a fost donata municipalitatii, insa a fost ignorat de atunci, desi el figura in indexul colectiei.

Un jurnalist de la publicatia locala Presse-Océan, care dorea sa descrie intr-un roman o calatorie pe care a facut-o in orasul Milano, a descoperit intr-o biografie a lui Leonardo da Vinci ca un fragment dintr-un manuscris al savantului italian s-ar putea afla intr-o biblioteca din Nantes.

Jurnalistul francez a contactat conducerea bibliotecii, care, intr-o prima instanta, i-a comunicat ca nu are nicio informatie despre existenta unui astfel de document.

Cu toate acestea, a fost demarata o ancheta si, doua saptamani mai tarziu, pretiosul document a fost descoperit in arhiva, la 137 de ani de la includerea acestuia in colectie, spre marea surpriza a bibliotecarilor francezi.

Doar expertii vor putea sa descifreze randurile scrise pe o mica bucata de hartie, cu dimensiunile de 10 centimetri x 20 centimetri, confectionata din fibre de bumbac: Leonardo da Vinci era stangaci, iar textul sau, redactat intr-un amestec de limba italiana si un dialect lombard, prezinta o tehnica ortografica personala, fiind inversata.

Citeste si:
Cât l-a costat pe un pasionat de artă să o admire de unul singur pe...
Cât l-a costat pe un pasionat...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.