Liderul libian, Muammar Kadhafi, a abandonat in 2009, fara protectie, uraniu puternic imbogatit in apropierea unei centrale nucleare, in urma unei dispute cu ONU, potrivit unei note diplomatice americane dezvaluite de site-ul WikiLeaks.

Aproximativ 5,2 kilograme de uraniu puternic imbogatit au fost ambalate in sapte recipiente destinate transportului si nu stocarii si abandonate in noiembrie 2009 pe o pista a centralei nucleare libiene Tajoura sub protectia unui singur gardian inarmat, potrivit cotidianului britanic The Guardian, transmite MEDIAFAX.

The New York Times, care publica de asemenea note diplomatice americane, afirma ca ambasada Statelor Unite la Tripoli a avertizat atunci ca "daca uraniul imbogatit nu este scos din recipiente in decurs de trei luni, cresterea temperaturii ar putea sa fisureze recipientele si sa duca la scurgeri de materiale nucleare radioactive" in atmosfera.

Diplomatii americani si rusi au exercitat presiuni asupra oficialilor libieni sa permita unui avion rusesc sa vina sa recupereze recipientele. Dupa un prim refuz al lui Muammar Kadhafi, acestea au fost pana la urma evacuate cu un avion special rusesc la 21 decembrie 2009.

Acest incident s-a produs dupa ce liderul libian a revenit subit asupra deciziei de a renunta la tot materialul nuclear cu destinatie militara. Aceasta decizie a fost cauzata aparent de un refuz al ONU de a autoriza amplasarea cortului sau in fata sediului de la New York.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.