Cel putin 45 de irakieni au fost ucisi si alti 50 raniti in doua atentate sinucigase comise ieri in nord-vestul Irakului si la Bagdad, confirmand temerile privind recrudescenta violentelor odata cu apropierea referendumului de sambata asupra Constitutiei. Atentatul cel mai sangeros s-a produs intr-o piata aglomerata din orasul Tall Afar, unde cel putin 30 de oameni au fost ucisi de o masina-capcana. In vestul Bagdadului, sapte irakieni, dintre care cinci soldati si doi civili, au fost ucisi intr-un al doilea atentat cu masina-capcana. Atacatorul aflat la volan a intrat in viteza cu masina intr-un punct de control al armatei din cartierul Amriya.

Violentele survin cu patru zile inainte de votul crucial asupra Constitutiei, sustinut de majoritatea kurzilor si siitilor, insa respins de minoritatea sunnita. Sunnitii depun eforturi pentru a bloca adoptarea Constitutiei, desi politicienii din ambele tabere au incercat pe ultima suta de metri sa aplice modificari textului legii fundamentale astfel incat sa fie sustinut si de minoritatea sunnita. Multi se tem ca viitoarea Constitutie va crea niste ministate kurde si siite aproape autonome in nordul si sudul tarii, unde se afla cele mai mari resurse de petrol, lasandu-i pe sunniti izolati in centrul si vestul Irakului, sub o guvernare slaba a Bagdadului. Indiferent daca legea fundamentala va fi adoptata sau nu, Irakul va organiza alegeri legislative pe data de 15 decembrie.

Saddam ar putea vota

Comisia Electorala Independenta asteapta intre timp o lista completa din partea Ministerului de Interne si a coalitiei militare cu privire la detinutii carora trebuie sa li se permita detinerea unei copii a proiectului de Constitutie si sa voteze in cadrul centrelor de detentie, intre care si Abu Ghraib. "Toti condamnatii care nu au fost condamnati au dreptul sa voteze. Aceasta il include si pe Saddam Hussein si pe mai multi fosti oficiali ai guvernului. Acestia vor putea vota", a declarat un membru al comisiei.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.