Peste trei milioane dintre cei 15,9 milioane de consumatori de droguri injectabile din intreaga lume au contractat SIDA, si-a exprimat ingrijorarea Federatia Internationala a Crucii Rosii si Semilunii Rosii (FICR).

  • Tarile cu cei mai multi toxicomani seropozitivi

Toxicomanii seropozitivi sunt deosebit de numerosi in cinci tari, si anume in China, Malaysia, Rusia, Ucraina si Vietnam, potrivit raportului difuzat cu ocazia Zilei Internationale a Luptei Contra SIDA, la 1 decembrie, relateaza AFP.

De asemenea, se inregistreaza o "tendinta de crestere" in Africa, Orientul Mijlociu, America Latina si majoritatea regiunilor din Asia, potrivit acestei organizatii, cu sediul la Geneva, citeaza MEDIAFAX.

In Europa de Est si Asia Centrala, sunt contaminati cu SIDA pana la 60 la suta dintre consumatorii de droguri injectabile. Cu toate acestea, in mai multe tari din regiune, legislatiile stigmatizeaza aceste persoane, le reprima sau le exclud, subliniaza organizatia. Federatia considera ca politicile care blocheaza accesul toxicomanilor la servicii de consiliere, preventie si tratament "constituie tot atatea incalcari ale drepturilor omului".

"Nu exista vreo dispozitie in dreptul international al drepturilor omului care sa mentioneze persoanele care isi injecteaza droguri", a recunscut o purtatoare de cuvant a Federatiei, Sadia Kaenzig.

"Insa, drepturile omului se aplica tuturor, inclusiv persoanelor care consuma droguri si celor incarcerate din cauza adictiei lor", a continuat aceasta, citand Declaratia Universala a Drepturilor Omului din 1948, care stipuleaza ca orice persoana are dreptul la un nivel cat mai ridicat posibil de sanatate fizica si mentala.

  • Evitarea transmiterii SIDA in randul consumatorilor

Potrivit raportului, un "element-cheie" pentru evitarea transmiterii SIDA in randul toxicomanilor este "furnizarea unui «loc sigur»", cum sunt salile de injectie care exista in Elvetia, Olanda, Spania, Norvegia, Canada, Germania, Australia si Luxemburg.
"Acest tip de programe, ca sala de injectie, pune agentii de sanatate in contact direct cu o comunitate care este in mod natural secreta si marginalizata", considera Kaenzig.
Citeste si:
Bărbat din Italia infectat cu variola maimuţei, COVID-19 şi SIDA în...
Bărbat din Italia infectat cu...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.