Iranul va lansa noi sateliti "in viitorul apropiat" si va dezvolta un sistem de rachete antiaerian de tip S-300, a anuntat duminica ministrul Apararii, Ahmad Vahidi, citat de agentia Mehr.

"Suntem pe punctul sa construim noi sateliti si intr-un viitor apropiat vom lansa unii dintre ei", a declarat Vahidi in cursul unei vizite la Khorramabad, in vestul tarii.

Teheranul a anuntat la 16 august amanarea lansarii prevazute pentru sfarsitul lui august a unui satelit numit "Rasad" (observatie), care trebuia sa fie al doilea lansat pe orbita de Iran, relateaza MEDIAFAX.

Iranienii au evocat o "intarziere" in constructia acestui satelit menit sa transmita fotografii meteorologice ale pamantului, amanand lansarea sa "pentru a doua jumatate a anului" iranian, care se incheie in martie 2011.

In aprilie, Iranul a anuntat lansarea, inainte de martie 2011, a unui numar nedeterminat de sateliti de observatie si de telecomunicatii, aflati "in prezent in faza de testare".

Lansarea in februarie 2009 a primului satelit construit de Iran, Omid (speranta), a provocat nemultumirea occidentalilor, care se tem, in pofida dezmintirilor Teheranului, ca acesta ar putea fi folosit in scopuri omilitare.

Vahidi a mai afirmat ca Iranul a inceput conceperea unui sistem de rachete antiaerian de tip S-300, dupa refuzul Rusiei de a-i livra acest echipament, din cauza sanctiunilor internationale legate de politica nucleara a Teheranului.

"Productia de rachete S-300 ramane pe ordinea de zi a expertilor nostri si este in curs", a afirmat el, precizand ca proiectul "este in prezent in faza de conceptie".

Iranul a afirmat de la inceputul anului ca este capabil sa dezvolte un sistem echivalent celui rusesc de tip S-300.

Oficialii militari iranieni au anuntat ca au testat cu succes o versiune "modernizata" a rachetei rusesti S-200, aflata in serviciu din anii '80, in cadrul exercitiilor militare desfasurate saptamana aceasta.

Citeste si:
Al doilea satelit românesc construit de elevi a trecut testele și...
Al doilea satelit românesc...

Sistemul S-200 modernizat a fost prezentat de oficialii iranieni de mai multe ori ca avand aceeasi capacitate ca sistemul S-300.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.