Talibanii au apreciat ca planul de retragere din Afganistan a trupelor Aliantei Nord-Atlantice, prezentat sambata la Lisabona, in timpul unui summit NATO, este "un semn de esec" pentru Statele Unite.

Acordul semnat sambata in capitala portugheza arata ca Washingtonul "nu a reusit sa obtina o asistenta militara suplimentara din partea celorlalti membri NATO", sau un angajament de continuare a operatiunilor pe termen lung, scriu talibanii duminica, intr-un comunicat transmis prin e-mail, potrivit MEDIAFAX.

"Acestea sunt vesti bune pentru afgani si pentru toti cei care vor libertate in lume si este un semn de esec pentru guvernul american", au adaugat ei, in comunicatul intitulat "Raspuns al emiratului islamic Afganistan la intalnirea de la Lisabona".

Liderii NATO, reuniti la Lisabona, au aprobat sambata o strategie de retragere din Afganistan, care vizeaza transferul progresiv al responsabilitatii operatiunilor de lupta catre armata afgana, incepand din 2011 si pana in 2014.

  • Talibanii au cerut din nou retragerea trupelor straine, considerand ca fixarea termenului pentru 2014 este "o decizie irationala", care prelungeste "un razboi lipsit de sens".

Talibanii au reactionat inca de sambata la anuntul de la Lisabona, apreciind ca NATO este "sortita infrangerii".


Cei 28 de sefi de state si de Guvern au aprobat o strategie de retragere a majoritatii celor 150.000 de militari, pe masura ce responsabilitatea operatiunilor de lupta va fi transferata armatei afgane, si s-au angajat sa sustina pe termen lung Guvernul de la Kabul.

Presedintele american, Barak Obama, a afirmat ca NATO a reusit sa opreasca elanul talibanilor. Un reprezentant al Casei Albe a recunoscut insa ca "lupte dure" urmeaza in continuare pentru tarile ISAF, forta internationala comandata de NATO, in timp ce talibanii promiteau infrangerea operatiunii aliate.

Citeste si:
Cutremur puternic în Afganistan. Cel puțin 1000 de oameni au murit
Cutremur puternic în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.