Rusia a acceptat sa coopereze la scutul antiracheta al NATO, a anuntat secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen.

"In primul rand, vom face impreuna mai multe pentru a ajuta Afganistanul", a subliniat Rasmussen, la finalul unui summit NATO-Rusia, re;ateaza MEDIAFAX.

De asemenea, "sunt bucuros ca presedintele Dmitri Medvedev a acceptat propunerea noastra" de a coopera cu NATO la sistemul antiracheta care protejeaza populatia, cu care aliatii occidentali au decis vineri sa se doteze.

NATO si Rusia nu constituie "o amenintare una pentru cealalta", a adaugat el, salutand evenimentul ca fiind un "punct de cotitura" in relatiile sensibile dintre cei doi fosti adversari in Razboiul Rece.

  • La randul sau, presedintele rus, Dmitri Medvedev, a apreciat ca perioada de tensiune recenta dintre NATO si Rusia a trecut.

"Avem proiecte ambitioase, vom coopera pe toate fronturile, inclusiv asupra apararii antiracheta europene", a declarat el, in urma unei intrevederi cu premierul italian, Silvio Berlusconi.

Medvedev i-a adus lui Berlusconi un omagiu pentru ca a lucrat "cu fermitate" pentru apropierea dintre NATO si Rusia, in timpul recentei perioade de tensiuni dintre acestea.

"As dori sa va multumesc in particular, Silvio, pentru rolul constant, amical si constructiv", a afirmat el, la finalul unui summit NATO-Rusia.

"Sunteti un politician foarte experimentat", a mai spus presedintele rus, dand asigurari ca "legaturile dintre Rusia si Italia pot servi drept model de cooperare intre o tara membra a NATO si a Uniunii Europene si Rusia".

NATO si Rusia au participat sambata, la Lisabona, la primul lor summit dupa criza georgiana din 2008, consacrat consolidarii cooperarii lor privind apararea antiracheta si Afganistanul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.