NATO si Rusia au deschis sambata, la Lisabona, primul lor summit dupa criza georgiana din 2008, consacrat consolidarii cooperarii lor privind apararea antiracheta si Afganistanul.

Presedintele rus, Dmitri Medvedev, a sosit sambata in capitala portugheza, pentru a participa la summitul NATO-Rusia.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a afirmat ca securitatea Aliantei Nord-Atlantice si a fostului sau adversar, Rusia, este "indivizibila", scrie MEDIAFAX.

Rasmussen a anuntat, de asemenea, ca Alianta si Rusia au incheiat sambata un acord privind tranzitul feroviar pe teritoriul rus al echipamentelor catre Afganistan.

  • presedintele american, Barack Obama a declarat , intr-un interviu publicat sambata de cotidianul polonez Gazeta Wyborcza, ca Rusia nu are "interese" sa ameninte militar sau economic Occidentul, .

"Rusia nu poate deveni o amenintare economica sau militara pentru vecinii sai si pentru Occident decat daca ar calcula ca este in interesul sau sa se angajeze pe aceasta cale. Eu cred ca resetarea (relatiilor ruso-americane-n.r.) a dovedit ca o astfel de atitudine nu este in interesul pe termen lung al Rusiei si ca ea profita mai degraba de un parteneriat in care fiecare este castigator (...)", a apreciat presedintele american, potrivit MEDIAFAX.

Obama a amintit ca resetarea relatiilor bilaterale, dupa neintelegerile si tensiunile din anii presedintiei lui George W. Bush, a permis deja "o cooperare consolidata cu Rusia privind Afganistanul, Iranul, Sudanul, lupta impotriva terorismului si stupefiantelor".


Liderii NATO reuniti la Lisabona au adoptat vineri un nou concept strategic al Aliantei, invitand Rusia sa coopereze in domeniul apararii antiracheta.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.