Haiti inregisteaza 1.186 de morti de la inceputul epidemiei de holera, la jumatatea lui octombrie, potrivit noului bilant comunicat vineri de Ministerul Sanatatii, cu 76 mai multi decat anunta bilantul precent, difuzat miercuri.

De la inceputul epidemiei, s-au efectuat 19.646 de spitalizari, potrivit acestor date, inregistrate pana la 16 noiembrie, scrie MEDIAFAX.

La Port-au-Prince, capitala haitiana, unde, in urma cutremurului de la 12 ianuarie, au fost instalate numeroase tabere de refugiati, in conditi igienice insuficiente, numarul deceselor a fost revizuit in scadere, trecand de la 46 de morti, cati erau inregistrati miercuri, la 42 de morti, vineri.

Cel mai afectat departament este Artibonite, regiunea de unde s-a extins epidemia, unde se inregistreaza, in total, 617 morti.
La aproximativ o saptamana de la alegerile prezidentiale si legislative, situatia din capitala este tensionata.



Cateva sute de tineri au intrat intr-o confruntare, joi, in centrul capitalei, cu soldati ONU, pe care i-au acuzat ca au provocat aparitia epidemiei.

Reprezentantul in Haiti al secretarului general al ONU, Edmond Mulet, a lansat vineri un "strigat de alarma", pentru a atrage atentia asupra situatiei bolnavilor de holera.

"Fiecare secunda care trece poate salva sau distruge mii de vieti"
, a declarat Mulet, care ii califica drept "criminali si iresponsabili" pe autorii manifestatiilor, care au paralizat activitatile in anumite orase din nordul tarii.

"Daca aceasta situatie va dura, tot mai multi pacienti, care asteapta cu disperare ingrijiri, risca sa moara, tot mai multi haitieni care asteapta cu disperare acces la ingrijiri preventive risca sa fie atinsi de epidemie
", a subliniat el.

ONG-ul Medecins sans Frontieres (MSF) a avertizat vineri asupra "ritmului lent al mobilizarii salvatorilor" in fata extinderii epidemiei si a cerut "tuturor actorilor (implicati) sa isi intensifice actiunea".

Citeste si:
România, în prag de epidemie de gripă. Numărul de îmbolnăviri a...
România, în prag de epidemie...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.