Sase tari au refuzat invitatia de a participa la ceremonia de decernare a Premiului Nobel pentru Pace chinezului Liu Xiaobo, in decembrie, si anume China, Rusia, Kazahstan, Cuba, Maroc si Irak, a anuntat joi Institutul Nobel, citat de AFP.

"Pana in prezent, 36 de ambasadori au acceptat invitatia noastra, 16 nu au raspuns, iar sase au refuzat. Aceste sase tari sunt China, Rusia, Kazahstan, Cuba, Maroc si Irak", a declarat directorul Institutului Nobel, Geir Lundestad, potrivit MEDIAFAX.

Ca in fiecare an, Institutul a invitat toti ambasadorii aflati la post in capitala norvegiana, la ceremonia organizata pe 10 decembrie.


Insa, China, care il considera pe Liu Xiaobo un "criminal", a amenintat cu unele "consecinte" tarile care vor oferi sustinere dizidentului chinez, condamnat la 11 ani de inchisoare, pentru "subminarea puterii de stat".

Ambasada chineza la Oslo a trimis o scrisoare legatiilor altor tari, pentru a le cere sa nu ia parte la ceremonie.

In pofida acestor avertizari, majoritatea tarilor europene, intre care Franta, Marea Britanie si Germania, dar si Statele Unite, si-au confirmat, deja, participarea.

Data limita pentru confirmarea participarii era, in principiu, stabilita pentru 15 noiembrie, insa mai multe tari au cerut timp de gandire pentru a raspunde invitatiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.