Gastronomia franceza a fost inscrisa in patrimoniul imaterial al umanitatii de un comitet interguvernamental UNESCO, ai carui membri s-au reunit, marti, la Nairobi.

Este pentru prima data in istorie cand o gastronomie este inclusa in patrimoniul umanitatii, informeaza MEDIAFAX.

Expertii UNESCO, reuniti in aceasta saptamana in capitala Kenyei, au considerat ca gastronomia franceza, cu rituarile si cu modul ei original de prezentare, indeplineste conditiile pentru a fi inclusa pe "lista patrimoniului cultural imaterial al umanitatii".

Intr-un comunicat emis de comitetul UNESCO se afirma ca gastronomia franceza provine "dintr-o practica sociala cutumiera, conceputa pentru a celebra cele mai importante momente din vietile indivizilor si ale grupurilor".

Lista patrimoniului cultural imaterial al umanitatii a fost instituita printr-o conventie semnata in 2003, ratificata pana in prezent de 132 de tari, care are scopul de a proteja culturile si traditiile populare, la fel ca siturile si monumentele, care au facut obiectul unei conventii precedente, semnata in 1972.

Astfel, 178 de practici culturale si obiceiuri traditionale au fost inscrise in patrimoniul universal imaterial al umanitatii, inainte de inceperea lucrarilor conferintei anuale a comitetului interguvernamental insarcinat cu studierea candidaturilor. 51 de dosare vor fi analizate de acest comitet UNESCO.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.