Aproape un sfert dintre europenii adulti au fumat cel putin o data in viata canabis, in timp ce unul din 15 a facut-o chiar in ultimul an, releva studiul denumit "Situatia drogurilor in Europa" si realizat de Observatorul European pentru Droguri si Toxicomanie.

Estimarile prezentate in studiul OEDT dat publicitatii miercuri se refera la populatia adulta a Europei (cetatenii cu varste intre 15 si 64 de ani) si se bazeaza pe cele mai recente date disponibile, luate din sondaje realizate intre anii 2004 si 2008.

Conform studiului, cel putin 75,5 milioane de europeni adulti, reprezentand 22,5 la suta din total, au consumat macar o data in viata canabis. Aproximativ 23 de milioane de europeni adulti, reprezentand 6,8 la suta din total sau o treime din consumatorii pe parcursul vietii, au facut-o in ultimul an, iar circa 12,5 milioane (3,7 la suta din totalul populatiei) au facut-o in ultima luna, releva sondajul OEDT, citat de MEDIAFAX.

Din studiu reiese ca aproximativ 14 milioane de europeni adulti, reprezentand 4,1 la suta din numarul total al locuitorilor de pe continent, au consumat macar o data in viata cocaina. Patru milioane de europeni au facut-o in ultimul an, iar jumatate dintre acestia in ultima luna, sustin realizatorii studiului.

Ecstasy a fost consumat macar o data pe parcursul vietii de aproximativ 11 milioane, reprezentand 3,3 la suta din numarul total al europenilor adulti. Aproximativ 2,5 milioane au facut-o in ultimul an.

Amfetaminele au ajuns macar o data in viata la aproximativ 12 milioane, reprezentand 3,7 la suta din europenii adulti. Aproximativ doua milioane dintre acestia au luat amfetamine in ultimul an.

Autorii studiului nu au putut estima numarul consumatorilor de opiacee, categoria de droguri obtinute din opium in care se incadreaza si heroina. Ei estimeaza insa ca in Europa exista un numar cuprins intre 1,2 si 1,5 milioane de europeni care sunt "consumatori problematici".

"Decesele induse de droguri au reprezentat 4 la suta din numarul total al deceselor in randul europenilor cu varste intre 15 si 39 de ani, opiaceele fiind constatate in trei sferturi din cazuri. (Ele reprezinta, n.r.) Principalul drog in peste 50 la suta din toate cererile de tratament. Aproximativ 670.000 de consumatori de opiacee au beneficiat de tratament de substitutie in 2008", se mai arata in studiul citat.

Citeste si:
UE vrea economie la energie. Românii nu mai au ce scoate din priză
UE cere economie la energia...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.