Artistul si activistul chinez pentru drepturile omului Ai Weiwei, aflat sub arest la domiciliu la Beijing ca sa nu poata organiza o sarbatoare-protest la Shanghai, se afla deja in libertate, dupa cum si-a anuntat el insusi prietenii, prin intermediul contului sau de pe Twitter.

Ai Weiwei, a carui sarbatoare mediatica s-a tinut ieri, duminica, la Shanghai, in absenta sa, a multumit pe Twitter pentru sprijinul primit din partea tuturor celor care au luat parte la protest, unii dintre ei ignorand presiunile venite din partea autoritatilor.

Artistul, cunoscut pentru contributia sa la proiectarea Stadionului Olimpic din Beijing ('Cuibul de Pasare') a convocat saptamana trecuta o 'petrecere cu crabi de rau' la Shanghai, pentru a 'sarbatori' faptul ca autoritatile acestui oras intentioneaza sa-i demoleze studioul recent inaugurat.

In limba chineza, expresia "crab de rau" seamana cu verbul "a armoniza", pe care internautii locali il utilizeaza in sensul de "a cenzura", o ironie la adresa intreruperilor exercitate de putere pe internet, in numele "armoniei sociale".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.