Un judecator de instructie de la Atena a inculpat joi, pentru "terorism", doi tineri greci arestati luni si acuzati ca aveau in posesie un colet-capcana adresat presedintelui francez, Nicolas Sarkozy, care a fost interceptat de politie. Totodata, un pachet suspect a fost trimis joi la Ambasada Frantei din Atena, dar a fost returnat, s-a aflat joi de pe langa politia elena, care a trimis artificieri la agentia de mesagerie de unde provenea coletul.

Panayotis Argyrou, in varsta de 22 de ani, student la chimie, si Gerassimos Tsakalos, in varsta de 24 de ani, au fost prezentati joi dimineata judecatorului de instructie, dar au refuzat sa vorbeasca deoarece "nu recunosc procedura", potrivit unei surse judiciare, citate de AFP.

Pe langa "apartenenta la o organizatie criminala", ei sunt inculpati pentru comitere de "actiuni teroriste", "detinere si folosire de bombe si explozibile" si pentru patru delicte, intre care refuzul de a-si "declara identitatea" si de a furniza amprentele digitale, informeaza MEDIAFAX. Ambii au fost plasati in detentie preventiva la inchisoarea din Korydallos, la periferia de vest a Atenei.


Conform actului de inculpare, doua colete au fost descoperite in rucsacul celor doi tineri, in momentul in care venisera sa le expedieze la o agentie de mesageri rapida, dintre care unul ii era adresat lui Nicolas Sarkozy, iar al doilea Ambasadei Belgiei la Atena. Cel adresat lui Sarkozy continea o carte religioasa cu coperta bordeaux si cu o cruce aurie, umpluta pe dinauntru cu praf explozibil. Adresa expeditorului, scrisa pe colet, era cea a vicepremierului grec Theodore Pangalos, potrivit aceleiasi surse.

Panayotis Argyrou era cautat de politie pentru apartenenta la "Conspiratia celulelor de foc", o grupare a miscarii anarhiste activa din 2008 si responsabila pentru o serie de atentate cu dispozitiv exploziv fara gravitate impotriva unor personalitati sau institutii politice si economice.

Incepand de luni, 14 colete-capcana au fost expediate la ambasade straine din Atena, precum si la biroul cancelarului german Angela Merkel si la premierul italian Silvio Berlusconi, determinand Grecia sa suspende toate serviciile de mesagerie internationala pana joi seara. [Coletele-capcana, mana grupurilor teroriste internationale?]

  • Al 14-lea colet interceptat era adresat Ambasadei Frantei din Atena si a fost neutralizat joi de politia greaca.

Potrivit AGERPRES, artificierii trebuie sa detoneze pachetul, dupa care vor proceda la analizarea continutului coletului, a precizat sursa. [Un colet-capcana il avea ca destinatar pe Nicolas Sarkozy ]
Citeste si:
ENEL își vinde activele din România companiei PPC din Grecia
ENEL își vinde activele din...

Ambasada Frantei a refuzat sa faca orice comentariu, insa autoritatile franceze vor intari controlul pasagerilor curselor aeriene cu destinatia Franta, in cadrul masurilor de raspuns la inmultirea amenintarilor de atentate in ultimele zile, potrivit anuntului facut miercuri de ministrul de interne Brice Hortefeux.

In cadrul reuniunii cu responsabili francezi de securitate, prezidata de seful statului, Nicolas Sarkozy, s-a decis "intarirea, in parteneriat cu un anumit numar de state, a verificarii pasagerilor avand ca destinatie tara noastra", a declarat Hortefeux, fara a preciza despre ce state este vorba. Referindu-se la recente amenintari, el a citat "mesajul lui Osama Bin Laden, care vizeaza pentru prima oara exclusiv Franta", coletele-capcana provenite din Yemen si avand ca destinatie SUA, si cele trimise din Grecia, dintre care unul era adresat presedintelui Sarkozy. [Coletele-capcana ajung in Europa]

Citeste si:
Cum să faci compania ta o destinație de top pentru tinerii din...
Cum să faci compania ta o...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.