Presedintele rus Dmitri Medvedev a sosit luni in insulele Kurile, o premiera pentru un sef al statului rus dupa 1945 in acest teritoriu obiect al unei dispute cu Tokio dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, provocand imediat reactii de indignare din partea Japoniei.

Liderul de la Kremlin urmeaza sa viziteze o statie geotermica, sa aiba intalniri cu locuitori ai insulei si sa inspecteze mai multe santiere de constructii, a declarat un oficial, citat de MEDIAFAX.

Primul ministru japonez Naoto Kan a considerat "foarte regretabila" aceasta vizita, transmite AGERPRES.

"Pozitia Japoniei este ca cele patru insule ale Teritoriilor de Nord fac parte din teritoriul japonez, vizita presedintelui este foarte regretabila", a declarat Kan in Parlament. Medvedev a sosit pe insula Kunashir, una dintre cele patru insule denumite in Rusia Kurile de Sud si Teritorii de Nord in Japonia. Insulele sunt administrate de Moscova, dar revendicate de Japonia.

Medvedev se angajase inca de la sfarsitul lunii septembrie sa mearga, "intr-un viitor apropiat", in insulele Kurile, "o regiune foarte importanta" a Rusiei, potrivit acestuia, provocand protestele vehemente al autoritatilor de la Tokyo.

  • Ambasadorul Rusiei la Tokio convocat la MAE nipon

Ministrul japonez de externe, Seiji Maehara, l-a convocat luni pe ambasadorul Rusiei la Tokio, Mihail Beli, pentru a protesta impotriva vizitei presedintelui rus Dmitri Medvedev in insulele Kurile, relateaza mass-media nipona, citata de AGERPRES.

"I-am spus ca este vorba despre o problema interna rusa. Am cerut Japoniei sa trateze acest caz in mod calm si echitabil", a declarat ambasadorul Mihail Beli, la iesirea din minister.

Potrivit MEDIAFAX, Maehara a subliniat, la randul sau, ca vizita "raneste sentimentele populatiei japoneze".

Moscova si Tokyo isi disputa patru insule situate intre peninsula Kamceatka, la nord, si marea insula japoneza Hokkaido, la sud (Habomai, Shikotan, Etorofu si Kunashiri) si care au fost anexate de sovietici la 18 august 1945, la trei zile dupa capitularea Japoniei in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Acest diferend impiedica de 65 de ani semnarea unui tratat de pace de catre cele doua tari.

Citeste si:
Bilanț negru după cutremurul din Japonia. Numărul morților a ajuns...
Bilanț negru după cutremurul...

In 2005, Parlamentul European a adoptat o rezolutie care solicita Rusiei sa restituie Japoniei "Teritoriile de Nord".

Cititi si: Summitul Deauville: O noua era pentru relatiile ruso-europene?

Noua "perestroika" a Rusiei: Pasul II - NATO

Vrea Rusia sa inceapa cu Transnistria o noua "perestroika"?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.