Ziarista britanica Tanya Gold, intr-un reportaj pentru cotidianul The Guardian, compara Bucurestiul cu "un Paris mestecat si, apoi, scuipat afara de Croydon", realizand un jurnal de calatorie in Romania, in cautarea lui "Dracula", in preajma sarbatorii de Halloween.
Potrivit MEDIAFAX, urmatoarea oprire a ziaristei, care a incercat sa regaseasca originile mitului vampirului Dracula in Romania, a fost la Castelul Bran, despre care spune ca din afara, se aseamana cu o casa a groazei, insa dinauntru "arata de parca o englezoaica l-a cumparat si l-a atacat cu mobila de la Laura Ashley" (lant de magazine de mobila si imbracaminte pentru femei din Marea Britanie, n.r.).

"Este plin de canapele. Imi aminteste de Surbiton (suburbie a Londrei, cunoscuta pentru stilurile arhitecturale variate, n.r.). «Este ca in Surbiton», i-am spus ghidului meu. «Du-ma la locul de nastere al lui Dracula». «Care din ele?», m-a intrebat el. «Cel adevarat. Nu Biblioteca Britanica, unde Stoker a scris romanul»", scrie Tanya Gold in articolul "Scary Halloween? Don't count on it: on Dracula's trail in Romania".

Astfel, jurnalista ajunge in Sighisoara, unde observa magazinele cu statuete "Dracula" si multi caini vagabonzi umbland pe strazi. "Casa in care s-a nascut Dracula este, acum, un restaurant", scrie ziarista, notand ca arata ca un "playmobil gotic", unde Dracula este pictat pe un perete, aratand ca "un chelner italian infuriat". Gold mai observa ca "municipalitatea plateste doi barbati sa se imbrace in costume medievale si sa urmareasca turistii prin oras, batand intr-o toba".

Urmatoarea destinatie este Targoviste, unde "Dracula" (Vlad Tepes, n.r.) a crescut, inainte de a fi trimis drept ostatic, alaturi de fratele sau, la Curtea Otomana, "unde se pare ca a invatat sa fie rau". Despre Curtea Princiara de la Targoviste, Tanya Gold spune ca este adevaratul castel al lui Dracula, "doar ca nimeni nu merge acolo, pentru ca autostrazile Romaniei, precum vampirii, sunt mitice si departe de a exista undeva".

Citeste si:
Un nou magazin Victoria’s Secret te așteaptă în Mega Mall, București
Un nou magazin Victoria’s...

"Locul acesta pare exact ca in romanul lui Stoker - un print intunecat calatorind sub un blestem isi construieste un castel departe de magazine. (...) M-am urcat pana sus. Sunt doar caramizi si nori. Este ruina ruinelor si este minunat", scrie jurnalista. Aceasta porneste, apoi, insotita de ghidul ei, la hotelul Dracula, "printre munti".

"Intr-un final vad un crucifix enorm din neon. Romania a inventat crucifixul din neon. Sunt peste tot, chiar si la semafoare. Pe celalalt munte se afla Castelul Dracula. Prezenta crucifixului, spune ghidul meu, este intamplatoare", se arata in reportaj.

Castelul Dracula, care functioneaza ca hotel, "este un bloc din caramida, construit in anii '70". "Managerul este inspaimantator, dar intr-un fel plictisitor. Este tanar si slab si ochii lui sar din orbite peste umarul meu, catre ceva ce nu pot vedea. (...) Doar ca acesta este un hotel normal. Ok, ramele pentru oglinzi nu au si oglinzi si sunt dragoni pe lemnariile de pat si are un oarecare aer de motel parasit. Dar este normal. Si, din cauza asta, este inspaimantator", mai noteaza ziarista. Aceasta mai subliniaza ca, dintr-un motiv necunoscut, cocktailul Dracula este facut din ananas.

Citeste si:
Ramona Olaru, moment de panică în Paris. Ce i s-a întâmplat...
Ramona Olaru, moment de...

Hotelul ofera si "senzatii tari" pentru turisti, astfel ca managerul o duce pe ziarista "intr-o camera micuta cu un sicriu si scrieri de-ale lui Dracula pe pereti". "El (managerul, n.r.) tot refuza sa aprinda lumina. In schimb, aprinde o lumanare. Ma decid ca exista o sansa de 3 la suta sa ma omoare", mai noteaza, ironic, Tanya Gold.

Aceasta mai observa cum, din sicriu, tasneste un om - posibil bucatarul - care tipa si fuge din camera. "Ma gandeam ca Dracula fuge spre tine ranjind, nu departe de tine, tipand. Poate ca nu mananca evrei", precizeaza Gold.

Dupa hotelul Dracula, jurnalista merge la Snagov, pentru a vizita manastirea unde ar fi ingropat Vlad Tepes. Aici intalneste un preot care doreste s-o cunoasca. "Este inalt si imbracat in negru. Arata ca un liliac. Nu o spun doar asa. Preotul nu ma lasa sa pun intrebari, dar imi tine o predica despre istoria Snagovului. Dracula, spune el, nu a fost un vampir, de parca este normal ca jurnalistii britanici sa creada in existenta unor fiinte diabolice si nemuritoare atunci cand nu se afla la petrecerile organizate de partidul Tory. Si ma ia in biserica si imi arata mormantul lui Dracula. Se afla sub o piatra de pe podea si are, in miniatura, portretul lui Dracula. Mai este si o vaza cu trei crizanteme. Crizanteme si pui de gaina facand galagie in preajma mormantului sau - imi este mila de Dracula", povesteste Tanya Gold.

Citeste si:
Halloween la Castelul Bran. Oficiali din MAI: „Elon Musk și...
Halloween la Castelul Bran....

Intoarsa in Bucuresti, jurnalista viziteaza Clubul Contele Dracula - un restaurant cu spectacol tematic despre Dracula. Ea arata ca, in acest loc, maini din ghips ies din pereti si se vad, din nou, animale moarte. Despre actorul care il joaca pe Dracula in spectacol, Tanya Gold scrie ca "are o fata batrana, frumoasa, pictata in alb". Acesta o trage pe jurnalista langa el si o musca de gat, apoi ii musca si pe ceilalti clienti.

"Este ca si cum ai urmari o prostituata batrana in actiune. Clientii - tineri, frumosi, femei - merg cu camerele foto la el si ii cer sa le muste, in timp ce prietenii le fac poze. Apoi se intorc la mesele lor si mananca porc, fara sa-i multumeasca sau sa-i spuna «La revedere!», ceea ce ar fi facut daca se jucau cu Goofy la Disneyland Paris. Imi pare rau pentru el, asa ca ii fac cinste cu o bautura. Se aseaza langa mine cu un Campari, pentru ca e rosu - presupun - ca sangele", mai arata britanica.

Citeste si:
Olena Zelenska, despre primele luni de război: „Am avut senzația că...
Olena Zelenska, despre...

Tanya Gold conchide ca "acesta este un Dracula neputincios, aflat sub talpa capitalismului - nu atat de mult geamanul neinfricatului Tepes, cat nemesis-ul".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.