Serbia este pregatita sa inceapa "imediat" dialogul cu Kosovo, care ar putea fi lansat cat de curand, a declarat ministrul sarb de Externe, Vuk Jeremici, intr-un interviu acordat ziarului Vecernje Novosti. Anuntul vine in acelasi timp cu cel al secretarului general al NATO prin care a declarat ca NATO va reduce la 5.000 numarul militarilor sai din Kosovo.

"Suntem pregatiti dialogului; din punctul nostru de vedere poate incepe imediat, iar oficialii de la Bruxealles, care au rol de intermediari, sunt si ei pregatiti", afirma Jeremici, potrivit AFP.

Seful diplomatiei sarbe a declarat ca intelege ca "acest moment nu este unul dintre cele mai bune pentru albanezi", din cauza crizei politice, subliniind totusi ca "dialogul trebuie sa inceapa cat mai curand", informeaza MEDIAFAX.

Serbia si Kosovo au convenit in septembrie sa inceapa discutiile, dar nu a fost fixata nicio data. Acordul de principiu pentru initierea dialogului a fost urmat in Kosovo de o criza politica declansata dupa demisia presedintelui Fatmir Sejdiu in urma unei decizii a Curtii Constitutionale care ii interzicea sa fie in acelasi timp lider de partid si sef al statului. Alegeri legislative sunt programate pe 13 februarie 2011. [Presedintele Kosovo a demisionat]

In plus, Parlamentul kosovar va analiza in urmatoarele zile o motiune de cenzura impotriva Guvernului condus de premierul Hashim Thaci. Daca motiunea va trece, presedintele interimar Jakup Krasniqi va trebui sa dizolve Parlamentul si sa convoace alegeri anticipate pana la sfarsitul anului.

  • Rasmussen: NATO va reduce la 5.000 numarul militarilor sai din Kosovo

Potrivit AGERPRES, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a anuntat ca Alianta Nord-Atlantica isi va reduce in urmatoarele luni efectivele din Kosovo la 5.000 de oameni, ca urmare a ameliorarii situatiei din provincia sarba care si-a proclamat independenta in mod unilateral in 1998.

Numarul actual al soldatilor KFOR, aflata sub comanda NATO, este sub 10.000, a precizat un purtator de cuvant.

Cititi si: Kosovo avertizeaza UE: Nu mai acceptam amanare

Citeste si:
Armata sârbă este în stare de alertă după tensiunile cu Kosovo
Armata sârbă este în stare de...

Risc de razboi in Kosovo

Serbia si Kosovo incep ofensiva campaniilor diplomatice rivale

Romania, "zona tampon" intre Serbia si Kosovo


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.