Tsunami care a devastat mai multe insule indoneziene din Oceanul Indian a cauzat, probabil, moartea a 500 de persoane, au apreciat autoritatile locale.

  • Bilantul oficial a fost stabilit la 370 de morti si 338 de persoane date disparute, dar este probabil ca doua treimi dintre disparuti sa fi fost luati de apa sau ingropati, relateaza AGERPRES.

Presedintele indonezian Susilo Bambang Yudhoyono s-a deplasat joi in zona pentru a-i incuraja pe supravietuitori si pentru a superviza sosirea alimentelor, a apei potabile si medicamentelor pentru populatia sinistrata.


Tsunami s-a produs la circa 12 minute dupa cutremurul de 7,7 grade pe scara momentului, in timp ce ploua si se intuneca.

Un sistem perfectionat si costisitor de alerta fusese instalat de-a lungul coastei insulei Sumatra, in urma tsunami din decembrie 2004, care a facut peste 220.000 de morti in mai multe tari din Asia.

Autoritatile indoneziene au recunoscut insa ca sistemul nu era disponibil in toate zonele de coasta, unde numeroase sate nu au sirene de alerta.

La o zi dupa acest dezastru, Indonezia s-a confruntat cu eruptia vulcanului Merapi, cel mai activ din tara. Potrivit salvatorilor, 32 de persoane au fost ucise de cenusa si norii incandescenti degajate de vulcan.

La peste 1.000 km de insulele Mentawai, populatia a adus un ultim omagiu victimelor eruptiei vulcanului Merapi.[Bilantul mortilor dupa eruptia vulcanului Merapi]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.