Cautarile continua astazi pentru gasirea celor aproximativ 400 de persoane date disparute dupa cutremurul urmat de tsunami, care au provocat moartea a 311 persoane, intr-un arhipelag izolat din vestul Indoneziei.

In aceasta catastrofa au fost ucise "311 persoane, iar alte 379 sunt in continuare date disparute", potrivit unui bilant stabilit in aceasta dimineata, au anuntat autoritatile, citate de AFP.

  • Cutremur urmat de tsunami

La peste 48 de ore de la producerea dramei, sperantele de a gasi supravietuitori refugiati in zone inalte inainte de venirea valurilor uriase scadeau, potrivit salvatorilor. In schimb, continuau sa fie descoperite cadavre pe plajele si coastele Insulelor Mentawai, in largul Insulei Sumatra, lovita luni seara de un cutremur cu magnitudinea de 7,7, urmat de un tsunami puternic, relateaza MEDIAFAX.

Operatiunile de salvare sunt ingreunate de izolarea acestor insule, unde accesul este dificil si care sunt private de comunicatii.
Mai multe sate, in special pe Insula Pagai de Sud, au fost devastate de valuri de peste trei metri inaltime, care au patruns pana la 600 de metri pe uscat.

Supravietuitorii au declarat ca nu au fost avertizati in legatura cu riscul de tsunami, in pofida instalarii unui sistem sofisticat si costisitor de alerta, in urma catastrofei care a avut loc in decembrie 2004 in Asia, in care au murit 220.000 de persoane.
Luni seara, dupa cutremur, a fost lansata o scurta avertizare de tsunami, dar se pare ca aceasta nu a ajuns in satele izolate din Mentawai, peste care valurile uriase s-au abatut la doar un sfert de ora dupa cutremur.

La o zi dupa acest dezastru, Indonezia s-a confruntat cu eruptia vulcanului Merapi, cel mai activ din tara. Potrivit salvatorilor, 32 de persoane au fost ucise de cenusa si norii incandescenti degajate de vulcan.

De asemenea, cinci politisti au murit intr-un accident de avion, care s-a prabusit in provincia Papuasia, dupa ce a transportat ajutoare victimelor inundatiilor si torentelor de noroi, in care, la jumatatea lui octombrie, au fost ucise 148 de persoane. "Avionul s-a lovit de un arbore in timp ce incerca sa aterizeze de urgenta, dupa ce a fost surprins de conditii meteorologice nefavorabile", a declarat un purtator de cuvant al politiei.

Citeste si:
Atac armat la o universitate din centrul orașului Praga. 15...
Atac armat la o universitate...

Citeste si: Ce catastrofe se mai intampla in lume?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.