Oameni de afaceri din intreaga lume aleg sa-si investeasca banii in fluxurile de miliarde de dolari din Statele Unite ale Americii (SUA), astfel, un grup de brazilieni au cumparat Burger King si sute de miliarde de titluri de stat si de actiuni americane sunt cumparate zi de zi de cetateni straini. Insa un numar mic de investitori par sa fie atrasi de ceva mult mai valoros decat orice profit financiar, mai precis, posibilitatea de a primi cetatenia americana.

Pasaportul american nu poate fi cumparat, cel putin nu in mod legal. Insa, incepand din 1990, strainii care au minim 500.000 de dolari in bani lichizi, pot "sa-i investeasca intr-o viza rapida" si astfel sa ajunga mai usor cetateni americani, scrie editia online a Yahoo Finance.

Acest lucru este posibil, deoarece Guvernul SUA le permite multor persoane avute sa obtina viza prin intermediul programului EB-5 destinat investitorilor imigranti.

Incepand din 1990, 10.000 de vize au fost puse deoparte in fiecare an prin programul EB-5. Programul a fost lansat pentru a incuraja investitorii straini sa creeze slujbe prin lansarea unor noi afaceri sau pentru a-i incuraja pe acestia sa mentina locuri de munca prin salvarea unor afaceri care nu mai sunt profitabile.

Dupa doi ani, daca aceste persoane si-au indeplinit promisiunea de a investi, au creat 10 locuri de munca si afacerea este inca in picioare, pot solicita anularea acestor cerinte si dupa cinci ani, posesorii vizelor pot cere cetatenia americana.

Din cele 10.000 de vize din acest program, 3.000 sunt puse deoparte pentru "zonele tinta pentru piata muncii" - zonele rurale sau cele unde rata somajului este mai mare de 150% decat media nationala. Pentru aceste vize, pragul de bani este coborat la 500.000 de dolari.

Alte 3.000 de vize sunt puse deoparte pentru investitiile in "centrele regionale" - zone industriale numite de statele americane.

Unele organizatii, firme de servicii profesionale, si companii promoveaza programul ca un intreg, sau ca o investitii speciale in proiecte care par a fi mai potrivite pentru aspirantii la viza EB5, precum investitia intr-o statiune de schi din Vermont. Alti antreprenori care isi recupereaza banii mai greu incearca sa se foloseasca de acest program pentru a-si gasi noi surse de finantare. The Wall Street Journal a raportat de curand ca dezvoltatorul Bruce Ratner incearca sa utilizeze programul pentru a ajuta la strangerea de fonduri in China pentru marele si controversatul sau proiect Atlantic Yards din Brooklyn, New York.

Citeste si:
S-au pus în vânzare biletele la Romanian Agri Trade Summit, primul...
S-au pus în vânzare biletele...

Potrivit Yahoo Finance, multi americani vad posibilitatea de a le da viza unor investitori ca fiind problematica. Fraza "aduceti-ne investitorii vostri care isi doresc sa respire liberi", din pacate, nu are aceeasi efect ca inscriptia gravata pe Statuia Libertatii despre cei obositi, saraci si despre mase, deoarece inca de la inceputurile SUA, pretul cetateniei americane a fost in mod traditional dorinta de a lasa in urma lumea veche si de a munci din rasputeri, si nu de a scrie un cec prin care se sprijina construirea unei statiuni de ski.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.