Presedintele afgan, Hamid Karzai, a recunoscut luni ca seful administratiei sale primeste "saci cu bani" din Iran, dar a dat asigurari ca este vorba despre ajutor oficial si "transparent", dupa ce New York Times a afirmat ca Teheranul incearca sa isi asigure, astfel, influenta, relateaza AFP.

"Guvernul iranian ne ajuta o data sau de doua ori pe an, oferindu-ne 500.000, 600.000 sau 700.000 de euro de fiecare data", a declarat Karzai intr-o conferinta de presa, relateaza MEDIAFAX.

"Este vorba despre un ajutor oficial. (Umar) Daudzai (seful de cabinet al presedintiei-n.r.), primeste bani de la Guvernul iranian, conform ordinelor mele", a adaugat Karzai.

"Totul este transparent. Si, da, banii sosesc in saci", a recunoscut seful statului afgan.

"Varsamintele in lichiditati sunt efectuate de mai multe tari prietene, pentru a ajuta biroul presedintelui. Este un lucru despre care am vorbit cu pesedintele (George W.) Bush la Camp David", a precizat Karzai.

"Va amintesc ca, in 2002, mai multe tari dadeau afganilor bani lichizi", a declarat el.

Potrivit cotidianului american New York Times, seful de cabinet al presedintelui Karzai, Umar Daudzai, a primit milioane de dolari, depusi ulterior intr-un fond secret, pe care Daudzai si Karzai il utilizeaza pentru a plati deputati, sefi de trib si chiar lideri talibani, pentru a-si asigura loialitatea acestora.

  • Iranul, samanta de discordie intre Afganistan si NATO?

Iranul s-ar folosi de influenta sa pentru a semana discordie intre afgani si aliatii lor americani si din NATO, adauga cotidianul, citand oficiali afgani si occidentali de la Kabul.

Intrebata despre acest lucru luni dimineata, Ambasada Iranului la Kabul a calificat drept "insultatoare si ridicole" acuzatiile formulate de New York Times.

"Ambasada Republicii islamice a Iranului dezminte cu fermitate acuzatiile false, insultatoare si ridicole formulate de New York Times", afirma intr-un comunicat reprezentanta diplomatica, la Kabul.

"Aceste speculatii fara fundament vin din partea presei occidentale, care cauta sa semene confuzie in randul opiniei publice si sa intunece legaturile puternice dintre Guvernele si popoarele republicilor islamice Afganistan si Iran", se arata, in continuare, in comunicat.

"In mare, este o cutie neagra prezidentiala, iar misiunea lui Daudzai este sa promoveze interesele Iranului", a declarat un oficial occidental.

Citeste si:
Zelenski acuză Iranul că minte în privinţa dronelor trimise Rusiei
Zelenski acuză Iranul că...

Karzai si Daudzai au refuzat sa raspunda la intrebarile in scris adresate de cotidianul american cu privire la relatiile lor cu Iranul, a precizat New York Times, adaugand ca un asistent al lui Daudzai a calificat aceste acuzatii ca "lipsite de interes".

Potrivit cotidianului american, care citeaza oficiali anonimi, banii iranieni sunt meniti sa asigure loialitatea lui Daudzai, fost ambasador in Iran, care este, in permanenta, "avocatul" unei linii de conduita antioccidentale pe langa Karzai.

In august, la finalul unei vizite a presedintelui afgan in Iran, ambasadorul iranian la Kabul, Feda Husein Maliki, a adus la bordul avionului prezidential un sac mare din plastic umplut cu bancnote de euro, pe care i l-a inmanat lui Karzai, afirma New York Times.

"Sunt bani (de la) iranieni", "multi dintre noi am remarcat acest lucru", a declarat un oficial afgan, citat de cotidianul american.

Citeste si:
NATO isi incheie razboiul in Afganistan dupa 13 ani
NATO isi incheie razboiul in...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.