Partidul Comunist rus i-a cerut miercuri presedintelui Dmitri Medvedev sa urgenteze o ancheta pentru a dovedi ca dictatorul sovietic Iosif Stalin nu a ordonat masacrul a mii de ofiteri polonezi, o crima pe care PC o imputa Germaniei naziste.

"Exista documente irefutabile si dovezi materiale care arata ca executarea ofitelor polonezi nu a fost efectuata de NKVD din URSS (politia politica sovietica) in primavara lui 1940, ci de fortele de ocupatie naziste in toamna lui 1941", se arata intr-o declaratie semnata de liderul PC, Ghennadi Ziuganov si citata de AFP.

"Insistam pentru ca seful statului sa ordone Parchetului sa desfasoare o ancheta minutioasa privind falsificarea documentelor (care dovedesc vinovatia regimului sovietic) legate de executarea ofiterilor polonezi", continua mesajul publicat pe site-ul comunistilor, kprf.ru.

Aceasta scrisoare apreciaza ca o nota a directorului NKVD, Lavrenti Beria, purtand semnatura lui Stalin si in care este propusa executarea a peste 20.000 de ofiteri polonezi, este un fals "pregatit la inceputul anilor '90 de anturajul lui (Boris) Eltin", primul presedinte rus.


Presedintele Dmitri Medvedev a reactionat miercuri seara afirmand ca nu are niciun comentariu de facut pe acest subiect, Rusia recunoscand de mult timp responsabilitatea sovietica in aceast masacru. "Partidul nostru comunist incearca sa respinga concluziile comisiei de la Katin. Nu am niciun comentariu de facut, deoarece am spus deja totul", a subliniat seful statului rus.

In urma invadarii unor regiuni poloneze de catre URSS in 1939, in virtutea unui pact germano-sovietic, 22.000 de ofiteri polonezi, prizonieri ai Armatei Rosii, au fost ucisi in padurea Katin si la Mednoe, in Rusia, precum si la Harkiv, in Ucraina.

Timp de mai multe decenii, Uniunea Sovietica a acuzat nazistii ca au comis aceste asasinate. Abia in aprilie 1990 liderul sovietic Mihail Gorbaciov a recunoscut responsabilitatea tarii sale in acest masacru.

Citeste si:
Mugur Mihăescu îl atacă pe Iulian Bulai: „Vai steaua voastră de...
Mugur Mihăescu îl atacă pe...

Cititi si: Ce s-a intamplat la Smolensk?

O a doua tragedie "Smolensk", evitata?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.