Ministrul bulgar al Apararii, Vesselin Bliznakov, a declarat, ieri, la Sofia, ca retragerea contingentului de 380 de militari, detasat in Irak, va incepe dupa alegerile legislative din aceasta tara, programate pentru 15 decembrie, transmite AFP.

"Vom ramane in Irak pana la 15 decembrie si vom incepe retragerea dupa aceasta data. Astfel, decizia Parlamentului de a incepe retragerea inainte de sfarsitul anului va fi respectata", a declarat el.

Calendarul retragerii si modul in care se va desfasura aceasta vor fi discutate in timpul vizitei pe care presedintele bulgar, Gheorghi Parvanov, o va efectua la Washington, unde se va intalni cu omologul sau american, George W. Bush, a precizat Bliznakov.
Statele Unite si Guvernul de la Bagdad au solicitat Bulgariei, in septembrie, sa mentina contingentul trimis in Irak pana la referendumul constitutional de la 15 octombrie si la alegerile legislative de la 15 decembrie. Ministrul Afacerilor Externe, Ivailo Kalfin, a precizat insa ca, in acest caz, retragerea trupelor bulgare din Irak nu se va incheia inainte de sfarsitul anului, dat fiind faptul ca operatiunea va dura aproximativ o luna si jumatate.

Bliznakov a adaugat ca Bulgaria nu va renunta complet la angajamentul asumat in privinta Irakului dupa retragerea trupelor din orasul Diwaniyah, situat la 150 de kilometri sud de Bagdad. "Exista variante de misiuni de aparare si antrenament", a explicat el. Violentele din Irak s-au soldat cu moartea a 19 bulgari - 13 militari si sase civili - dupa decembrie 2003. Sapte dintre militarii ucisi au fost victimele atacurilor teroriste, unul si-a pierdut viata in urma unui "tir amical", iar ceilalti cinci au murit in urma unor accidente rutiere.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.