De joi dupa-amiaza, New York se afla in stare de alerta. Oficialitatile locale vorbesc despre "o amenintare terorista concreta" asupra retelei de metrou a orasului. Intre timp, Casa Alba a prezentat o lista a atentatelor dejucate dupa 11 septembrie 2001.

Cel mai mare departament de politie din SUA a fost plasat in stare de alerta maxima. Mii de politisti din New York au impinzit reteaua de metrou a orasului, in uniforma sau civil, alaturi de sute de agenti ai serviciilor secrete. O statie de metrou a fost inchisa.

Bombe in carucioare de copii

Fortele de ordine scotocesc minutios gentile calatorilor, in cautarea unor posibile bombe, relateaza AP. Potrivit unei surse anonime din politie, citata de aceeasi agentie de presa, exista posibilitatea ca teroristii sa fi ascuns materiale explozive in carucioare de copii. Sursa mai preciza, joi, ca atacul ar putea avea loc oricind, in intervalul cuprins intre 7 si 10 octombrie. Sub acoperirea anonimatului, o alta oficialitate din New York a declarat ca pe teritoriul SUA s-ar afla deja 15-20 de persoane pregatite sa atace transporturile publice din oras. Primarul din New York, Michael Bloomberg, a fost sesizat joi si a primit de la FBI detalii despre prima "amenintare terorista explicita" la adresa retelei de metrou.

El a precizat insa ca autoritatile "n-au nici un motiv sa creada" ca persoanele care intentionau sa organizeze atacurile "s-ar afla acum in oras". Pe de alta parte, Departamentul pentru Securitate Interna al SUA a declarat ca a primit recent informatii asupra unei amenintari "explicite, dar nu credibile" la adresa metroului din New York. Dupa o analiza atenta, s-a ajuns la concluzia ca informatiile au "o credibilitate indoielnica".

Atentate dejucate

Casa Alba a dat publicitatii o lista cu atentatele planificate de al-Qaeda. "In total, SUA si partenerii lor au dejucat cel putin zece tentative serioase de atentate planificate de al-Qaeda dupa 11 septembrie 2001, dintre care trei in SUA", potrivit sursei citate.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.