Mohamed El Baradei (foto), directorul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), a castigat Premiul Nobel pentru Pace pe 2005. Acest lucru ar putea fi considerat un afront direct la adresa SUA, care nu au un raport tocmai cordial cu directorul AIEA. El Baradei declara acum 4 ani ca "nu exista arme de distrugere in masa in Irak".

Afirmatia, facuta chiar inainte de declansarea razboiului din Irak, a nemultumit foarte tare SUA. Tensiunile dintre El Baradei si SUA au ramas nerezolvate, in contextul in care directorul AIEA nu si-a schimbat opinia. Tocmai din acest motiv, Comitetul Nobel a tinut neaparat sa precizeze ca acordarea distinctiei "nu s-a vrut o critica la adresa SUA" si ca "acest premiu nu este altceva decat o bine-meritata recunoastere a muncii lui El Baradei, in numele AIEA, impotriva proliferarii armelor nucleare".


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.