Cel putin 50 de persoane au fost ranite duminica in urma ciocnirilor violente intre scutieri si grupuri de tineri homofobi in centrul Belgradului, care nu au perturbat insa desfasurarea Gay Pride.
Manifestantii impotriva homosexualilor au aruncat cu pietre si alte proiectile asupra politiei, care a ripostat cu gaze lacrimongene. Piata Terazije, din centrul orasului, era plina de pietre si diverse fragmente contondente.

Potrivit MEDIAFAX, violentele s-au soldat cu aproximativ 50 de raniti, majoritatea politisti.

Gay Pride, care a reunit aproximativ 1.000 de persoane, a inceput in jurul pranzului, sub atenta supraveghere a fortelor de ordine desfasurate pentru a impiedica tinerii homofobi sa se apropie de manifestanti. Participantii la mars au defilat pe strazile din centrul orasului, intr-un perimetru restrans al capitalei sarbe si manifestatia s-a incheiat cu o reuniune festiva.

Toata dimineata a fost marcata de puternice tensiuni si ciocniri intre politie si grupurile de tineri homofobi.Autoritatile sarbe au fost nevoite sa renunte anul trecut la autorizarea unei Gay Pride, din cauza amenintarilor proferate de elemente ultranationaliste si de suporteri de fotbal.Prima si unica Gay Pride din Belgrad a avut loc in 2001 si s-a soldat cu violente.


In centrul capitalei sarbe, grupuri de cateva sute de huligani incercau sa se reuneasca in parcul in care aproximativ 200 de persoane se pregateau sa participe la Gay Pride, relateaza MEDIAFAX.

Potrivit CNN, peste 1.000 de manifestanti impotriva homosexualilor au fost indepartati de politie din piata Terazije. Elicopterele au survolat centrul orasului, in timp ce huliganii au aruncat cu proiectile in fortele de ordine.

"Vanatoarea a inceput"
, au scandat huliganii, incercand sa treaca de un cordon al politiei.

Potrivit unei surse din cadrul politiei citate de bbc.co.uk, doua persoane au fost arestate dupa ce un grup de sustinatori a incercat sa ajunga in parcul unde s-au reunit participantii la Gay Pride.

Sambata, aproximativ 8.000 de manifestanti au defilat fara incidente la Belgrad pentru a protesta fata de organizarea Gay Pride.

Citeste si:
Al doilea atac armat în Serbia! Un tânăr a ucis cel puțin 8 persoane
Al doilea atac armat în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.