Un prim put de evacuare, sapat pentru salvarea minerilor blocati de doua luni intr-o galerie a minei San Jose din Chile, a ajuns la acestia.
Jonctiunea subterana a fost anuntata prin claxoane la suprafata, unde un excavator sapa de peste o luna un put de evacuare, relateaza MEDIAFAX. Familiile minerilor s-au imbratisat, izbucnind in hohote de plans. [VIDEO] Minerii din Chile: Imagini din infern!]

"Ne-au fost necesare 33 de zile de foraj pentru a ajunge la cei 33 de mineri", a anuntat ministrul Minelor, Laurence Golborne, adaugand ca putul a stabilit contactul cu minerii la 622 de metri adancime.

"Este incredibil, abia daca imi pot imagina ce trebuie sa simta fratele meu acolo jos", a declarat Gaston Henriquez, fratele lui Jose, unul dintre minerii blocati in subteran.

"Suntem foarte fericiti, pentru ca am suferit mult in ultimele doua luni", a afirmat Wilson Avalos, fratele altor doi mineri, Florencio si Renan. "Asteptam acum sa iasa, pentru a-i putea strange in brate si a-i duce acasa", a adaugat el.

Rudele entuziasmate s-au grabit catre mina din desertul Atacama unde se afla blocati, de la inceputul calvarului, la 5 august, 32 de mineri chilieni si unul bolivian. Ajungerea putului de evacuare la mineri va marca inceputul pregatirilor in vederea operatiunii ce va conduce la scoaterea lor la suprafata, poate chiar miercuri, anunta ministrul Sanatatii vineri.

Golborne a declarat, la randul sau, ca aducerea la suprafata a minerilor va avea loc in "trei pana la opt zile". "La incheierea zilei vom oferi informatii despre etapele ulterioare" ale operatiunii de salvare, a declarat Golborne. "Mai este mult de munca si trebuie luate masuri de precautie", a subliniat el, adaugand ca inginerii vor incepe sa exploreze interiorul putului cu ajutor unei camere.

Inginerii vor decide daca vor introduce tuburi de otel pe toata lungimea putului sau doar pe unele sectoare. Minerii vor fi scosi la suprafata unul cate unul intr-o nacela metalica. Operatiunea va dura intre o zi si jumatate si doua zile.

Citeste si:
Protest al minerilor în subteranul unei mine de cupru din Bihor
Protest al minerilor în...

Minerii sunt "foarte calmi, mult mai mult decat presa", a glumit ministrul Golborne, inconjurat de jurnalisti.

Cei 33 de mineri sunt blocati din august intr-o galerie din mina San Jose, la 800 de kilometri nord de Santiago. Ei vor fi scosi unul cate unul, intr-o nacela, prin puturile de evacuare sapate. La iesirea in aer liber, minerii vor fi consultati imediat, intr-un spital de campanie montat la fata locului. [Minerii din Chile vor fi adusi la suprafata in a doua jumatate a lui octombrie]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.