Mii de romi sunt victime ale discriminarilor, saraciei si lipsei de acces la educatie si locuri de munca in Romania, motiv pentru care fug in tarile europene pentru "a-si incerca norocul", comenteaza cotidianul francez France Soir in editia electronica, intr-un reportaj realizat in Romania.

Remarcand drumul noroios care duce catre "cartierul" romilor din Roman, format din "cladiri aliniate la iesirea din oras", cotidianul francez descrie situatia precara a celor aproximativ 100 de familii de romi, mutate din centrul orasului in localurile unei foste ferme, unde nu beneficiaza de apa curenta si electricitate, scrie MEDIAFAX.

"Aceste familii locuiau in centrul orasului, in locuinte sociale. Primarul a decretat imobilele lor insalubre - ceea ce era adevarat - si i-a evacuat, promitandu-le ferme reabilitate. El a evaluat costurile la 20.000 de euro de casa", a declarat Mircea Toma, presedintele organizatiei neguvernamentale Active Watch, care lupta impotriva discriminarii.

In interior, peretii au fost zugraviti in turcoaz, galben intens sau verde, fiind decorati cu imagini pioase si ghirlande de Craciun deteriorate. In camerele de 12 metri patrati locuiesc intre cinci si zece persoane, adauga France Soir, precizand ca orasul Roman nu este singurul exemplu de acest tip.


Astfel, la Darmanesti, o comuna din Transilvania, unde romii si romanii traiau unii alaturi de ceilalti, in urma inundatiilor care au afectat zona romanii au fost mutati pe un deal, iar romii "putin mai departe".

"De la caderea comunismului, au fost puse in aplicare numeroase strategii pentru integrarea romilor, majoritatea sortite esecului din cauza lipsei de vointa politica reala si alternantelor la guvernare
", precizeaza cotidianul francez. Insa, odata cu primirea primilor bani de la UE, politicile de integrare a romilor "au revenit la viata".

"Au lansat proiecte absurde, in timp ce majoritatea romilor nu era nici macar recenzata. Cei mai multi nu au acte, nici chiar certificate de nastere", sustine Ciprian Necula, care se ocupa de proiectul Casa Romilor.

Citeste si:
Buhnici, amendat cu 20.000 de lei de CNCD pentru afirmațiile despre...
George Buhnici a fost amendat...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.