Cele mai recente declaratii ale expertilor, arata ca ecosistemul Dunarii nu va fi afectat. Fluxul toxic provocat de accidentul industrial in Ungaria "nu va avea probabil efect asupra ecosistemului Dunarii, incepand din orasul Komarom", a apreciat joi Emil Janak, directorul companiei de administrare a apelor ce opereaza in aceasta parte a tarii.

  • Este sau nu afectata Dunarea?

    "Efectul alcalin provenit de la poluare nu va avea probabil consecinte asupra ecosistemului Dunarii incepand din Komarom", a anuntat Emil Janak, directorul companiei de administrare a apelor ce opereaza in regiunea unde se afla si Komarom. Potivit MEDIAFAX, acesta este situat la 80 de kilometri vest de Budapesta si la circa 20 de kilometri in aval de locul unde apele poluate au ajuns in Dunare joi.

    "PH-ul Dunarii nu era decat 8,4 la ora 16.00 GMT (19.00 ora Romaniei), fata de 9,1 cu doua ore mai devreme", a adaugat Janak. PH-ul Dunarii in perioadele normale este de 8. "Pestii pescuiti sunt comestibili, iar apele din vecinatate sunt potabile", a declarat el. Primii pesti morti au fost gasiti pe cursul principal de apa al Dunarii joi, la confluenta cu raul Raba.

    "La Komarom, asteptam un nivel al PH-ului de 8,1, ceea ce nu provoaca nicio paguba pentru ecosistem. Inainte de catastrofa produsa de noroiul rosu, am masurat niveluri ale PH-ului de 9", a adaugat el.

    La ora 16.30 GMT (19.30 ora Romaniei), corespondentii AFP au constatat ca ultimele masuratori efectuate de experti pe Dunare la Komarom afisau un PH de 8,04. Autoritatile ungare au deversat cantitati importante de ipsos pentru a incerca sa dizolve masa de noroi rosu care s-a deversat dupa accidentul de la o uzina de alumina din Ajka (la 160 de kilometri vest de Budapesta), luni.

    Accidentul, ale carui cauze inca nu au fost elucidate, a provocat moartea a cinci persoane, dintre care o fetita in varsta de 14 luni, si ranirea altor peste 150, potrivit unui nou bilant oficial. Trei persoane sunt in continuare dat disparute.

  • Primii pesti morti in Dunare, in urma reziduurilor din Ungaria
"Pot confirma ca am constatat pierderi de pesti sporadice, este adevarat (...), pe cursul principal al Dunarii", a afirmat ieri, la randul sau, seful regional al serviciilor de lupta impotriva catastrofelor, Tibor Dobson, potrivit MEDIAFAX."Pestii morti au fost observati in locul in care raul Raab se varsa in Dunare. Pestii nu rezista la un PH de 9,1", a adaugat oficialul. Nivelul alcalin normal este de 8, pe o scara de pana la 14.
Citeste si:
Pet Expo se va desfășura între 16-17 martie 2024 la Romexpo
Pet Expo se va desfășura...

Fluxul toxic provocat de noroiul rosu in urma accidentului industrial produs la o uzina de aluminiu din vestul Ungariei a ajuns joi dimineata in Dunare, al doilea fluviu din Europa dupa Volga. [Reziduurile din Ungaria au ajuns in Dunare]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.