Doi militari romani au murit in Afganistan, in timp ce un altul a fost ranit, dupa ce autovehiculul in care se aflau a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat.

Tragedia s-a produs vineri, in jurul orei 10.30 (ora Romaniei), sergentul major Marius Florin Sfeches si soldatul Cristian-Petru Filip au cazut la datorie, in timpul executarii unei misiuni in Afganistan, in urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat asupra vehiculului HUMVEE in care se aflau acestia, arata un comunicat MApN.

Atacul s-a produs in provincia Zabul, la aproximativ 40 de km nord-est de Qalat, in urma exploziei fiind ranit si caporalul Vasile Zbanca.

Militarul ranit a fost transportat, conform procedurilor, cu un elicopter de evacuare medicala la spitalul militar din Baza Lagman, in prezent starea acestuia fiind stabila.

Militarul ranit si cei doi militari care si-au pierdut viata faceau parte din Batalionul 812 Manevra “Soimii Carpatilor”.

Sergentul major Marius Florin Sfeches avea 25 de ani, iar Cristian-Petru Filip avea 26 de ani. Ambii erau necasatoriti, mai arata comunicatul.

Ministrul apararii nationale Gabriel Oprea a semnat ordinele de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a celor doi militari care si-au sacrificat viata sub culorile Drapelului national, savarsind acte de devotament exceptional in timpul executarii misiunii in teatrul de operatii din Afganistan.

De asemenea, ministrul apararii a inaintat Presedintelui Romaniei propunerile de decorare a sublocotenentilor post-mortem Marius Florin Sfeches si Cristian-Petru Filip cu Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Cavaler, pentru militari, cu insemn de razboi.

Gabriel Oprea si seful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin, isi exprima profundul regret pentru pierderea vietii celor doi camarazi si sunt alaturi de familiile greu incercate, urmarind cu atentie evolutia starii de sanatate a caporalului Vasile Zbanca.

Citeste si:
Rusia nu vrea prezență militară SUA sau NATO în apropierea...
Rusia nu vrea prezență...

Pana la acest moment, 15 militari romani au murit in Afganistan, iar alti 53 de militari au fost raniti.

De asemenea, acolo sunt dislocati aproximativ 1.460 de militari romani, din care 1.350 in ISAF.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.