Productia de opiu din Afganistan, primul producator mondial la acest capitol, a scazut cu 50% in 2010 din cauza recoltei slabe de mac, insa preturile sunt in crestere, arata un raport al Natiunilor Unite, citat de AFP.

Afganistanul a produs 3.600 de tone de opiu in 2010, cu 50% mai putin decat productia din 2009, conform unei estimari a Oficiului ONU pentru combaterea drogurilor si infractionalitatii (ONUDC).

Valoarea productiei a crescut insa cu 38%, reprezentand 604 milioane de dolari, potrivit raportului intitulat "Afghanistan Opium Survey 2010". Productia reprezinta cinci la suta din PIB-ul Afganistanului, conform MEDIAFAX.

Scaderea productiei a fost cauzata de un parazit care a afectat culturile de mac. Majoritatea proviciilor producatoare, in principal Helmand si Kandahar, bastioane ale insurgentilor, au fost afectate de acest parazit.

Talibanii, care lupta impotriva regimului de la Kabul si a trupelor internationale, obtin fonduri in principal din productia de opiu.

Scaderea productiei a avut ca efect cresterea preturilor, kilogramul de opiu ajungand la 169 de dolari, cu 169 la suta mai mult decat in 2009.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.