Patru militari de la baza Fort Hood, toti veterani decorati in razboaiele din Irak si Afganistan, au murit saptamana trecuta, in toate cazurile fiind vorba aparent despre sinucideri, a declarat Christopher Haug, un purtator de cuvant al acestei baze militare din Texas.

In cazul in care se va confirma ca este vorba despre sinucideri, numarul total al sinuciderilor inregistrate de la inceputul anului si pana in prezent la Fort Hood va ajunge la 18. "Fiecare dintre aceste cazuri este tragic", a declarat generalul William Grimsley, comandantul acestei baze, intr-o conferinta, adaugand ca acest lucru "este frustrant personal si profesional pentru un lider". El nu a anuntat nicio masura in acest sens. "Nu cred ca putem avea un raspuns simplu", a subliniat Grimsley, potrivit CNN.

Aceste incidente au inceput vineri, cand cadavrul soldatului Antonio Heath, in varsta de 24 de ani, din Warren (New York), a fost gasit in localitatea Temple (Texas), prezentand o rana prin impuscare. El a fost mobilizat in Irak in cea mai mare parte a lui 2009 si a fost decorat cu numeroase medalii. Sambata, sergentul major Baldemar Gonzales, in varsta de 39 de ani, din Victoria (Texas), a fost gasit mort la locuinta sa, la Fort Hood. El a participat la operatiunile Desert Storm si Iraqi Freedom, fiind decorat cu numeroase medalii, informeaza MEDIAFAX.

Tot sambata, cadavrul sergentului Timothy Ryan Rinella, in varsta de 29 de ani, din Chester (Virginia), a fost gasit la domiciliul acestuia din Copperas Cove, langa Fort Hood. El prezenta "aparent o rana prin impuscare", potrivit informatiilor furnizate de baza militara. Rinella a fost mobilizat de trei ori in Irak si o data in Afganistan. O zi mai tarziu, sergentul Michael Franklin, care a servit in Irak, si sotia sa, Jessie, au fost gasiti morti, aparent impuscati, in locuinta lor din cazul bazei. Acest caz este investigat ca o crima urmata de sinucidere. Cuplul avea doi copii, in varsta de sase si, respectiv, doi ani.

Fortele armate americane incearca de ani de zile sa opreasca sau sa reduca rata sinuciderilor in randul militarilor. Potrivit unor speculatii, acestia nu cer ajutor pentru probleme de ordin emotional sau psihic, de teama ca vor fi stigmatizati de camarazi si comandanti.

Citeste si:
Pensiile speciale, tranșate de Banca Mondială. Polițiștii și...
Pensiile speciale, tranșate...

Generalul Grimsley a apreciat ca nu exista o legatura intre sinucideri si incidentul armat care s-a petrecut in baza, in noiembrie 2009, cand 13 persoane au fost ucise, dupa ce psihiatrul militar Nidal Hasan a deschis focul. "Nu fac o corelatie, desi (incidentul) ne-a ramas intiparit (in minte) si va rame (acolo) pentru toata viata. Dar acelasi lucru este valabil pentru tot ce se intampla aici", a declarat comandantul. Prima sedinta a audierilor preliminare procesului lui Hasan va avea loc peste doua saptamani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.