Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania si Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind au depus, la Bruxelles, o petitie impotriva includerii in Strategia Nationala de Aparare (SNAp) a presei ca vulnerabilitate la adresa statului roman.

Conform petitionarilor „includerea unei astfel de asertiuni in documentele oficiale ale CSAT reprezinta o incercare de rasturnare a sistemului democratic din Romania, fapt fara precedent in istoria recenta a tarii noastre”.

Cele doua organizatii cer Comisiei de Petitii a Parlamentului European sprijin in retragerea prevederilor articolului 6.2 Vulnerabilitati, paragraful 10 din SNAp, care se refera la activitatea presei. In cazul unui refuz din partea statului roman, petitionarii solicita declansarea procedurii de infringement pentru incalcarea normelor europene.

Eurodeputatul Victor Bostinaru le-a promis sprijin jurnalistilor in demersu lor, in conditiile in care, toate probele arata o incalcare grava a normelor unui stat de drept, membru al Uniunii Europene. „Trebuie sa intelegem ca un asemenea act de contestare, aici in Parlamentul European, reprezinta in esenta un esec al Presedintiei si al Guvernului Romaniei de a se conforma nu doar normelor internationale fundamentale ci si minimelor precepte de dialog social” a declarat eurodeputatul.

  • Sprijin din partea jurnalistilor europeni

Marc Gruber, Co-director al Federatiei Europene a Jurnalistilor, s-a declarat contrariat de faptul ca statul Roman a inclus mass-media pe lista amenintarilor la adresa institutiilor publice. „De fapt, mass-media sunt o parte esentiala a vietii democratice; ele ajuta la investigarea cu precizie a amenintarilor la adresa publicului si speram ca Presedintia romana sa realizeze aceasta eroare”, a declarat Gluber.

Citeste si:
PSD îl jignește direct pe Iohannis: Are același standard: ori...
PSD îl jignește direct pe...
Citeste si:
Pasi de urmat in caz ca suspectezi ca ai coronavirus
Pasi de urmat in caz ca...

De asemenea, Cristian Godinac, presedintele Federatiei Romane a Jurnalistilor MediaSind apreciaza ca: „includerea sferei de activitate a presei in strategia de aparare a unei tari, reprezinta o premiera impotriva libertatii de exprimare si creeaza premisele instaurarii unui stat dictatorial prin care se ofera posibilitatea autoritatilor sa-i trateze pe jurnalisti ca pe niste teroristi”.

Care sunt punctele slabe ale Romaniei?

Toate armele impotriva presei: Ce inseamna "Legea jurnalistului"?

Citeste si:
Microsoft concediază jurnaliști și aduce în locul lor roboți
Viitorul jurnaliștilor, în...


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.