Numarul detinutilor din Iran a ajuns la 204.000, inregistrand in ultimul an o crestere de 35 la suta, a declarat marti un oficial din cadrul sistemului judiciar, citat de agentia Fars.

"La sfarsitul lunii trecute, in tara existau peste 204.000 de detinuti", a declarat Mohammad Ali Zanjirei, adjunctul directorului Organizatiei penitenciarelor, relateaza MEDIAFAX, citand AFP.

"Acest numar a crescut cu 35,2 la suta, in comparatie cu anul trecut", a spus el, adaugand ca Iranul inregistra 271 de detinuti la 100.000 de locuitori.

Autoritatile au sustinut intotdeauna ca un numar mare dintre persoanele detinute in tara sunt traficanti de droguri, impotriva carora Teheranul promoveaza o politica foarte stricta.

Iranul constituie principalul punct de trecere a drogurilor provenind din Afganistan, unde productia a crescut semnificativ dupa indepartarea de la putere a talibanilor, in 2001.

Mii de persoane au fost arestate in timpul manifestatiilor impotriva realegerii controversate a presedintelui Mahmoud Ahmadinejad, in iunie 2009.

Zeci de oponenti, intre care jurnalisti, militanti din domeniul drepturilor omului si apropiati ai principalilor lideri reformatori, au fost condamnati, in unele cazuri la pedepse cu inchisoarea severe.

In iunie, Amnesty International anunta ca "sute de persoane" erau in continuare "detinute din cauza participarii la manifestatiile din iunie 2009 sau pentru ca au exprimat opinii dizidente".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.