Folosind informatii de la ultimul recensamant al populatiei, fotogramul Eric Fischer a creat o serie de harti care ilustreaza in culori, cat de bine "s-a omogenizat" populatia din 40 din cele mai importante orase ale Statelor Unite ale Americii (SUA).

Recent, cartograful Bill Rankin a creat o harta impresionanta a orasului Chicago, prin care a reusit sa ilustreze cat de mare este gradul de omogenitate rasiala in diferitele zone ale urbei, scrie Gawker.com.

Dupa ce a vazut harta respectiva, fotograful Eric Fischer a creat harti similare pentru 40 dintre cele mai importante orase din SUA, prin care ilustreaza cat de mare este gradul de segregare (n.r. izolarea in functie de rasa). Fischer s-a folosit de metoda lui Rankin si folosind datele de la recensamantul din Statele Unite din 2000, a creat harti in care fiecare punct echivaleaza cu 25 de persoane. Punctele sunt apoi colorate in functie de rasa celor 25 de persoane: albii sunt reprezentanti prin culoarea roz, negrii prin culoarea albastru, hispanicii prin portocaliu si asiaticii prin verde.

  • Oras segregat sau omogen?

Desi rezultatele obtinute nu sunt chiar ceea ce si-ar dori Barack Obama pentru "natiunea sa curcubeu", hartile sunt cu adevarat fascinante, deoarece arata cat de diferit este fiecare oras in parte, chit ca este mai segregat sau integrat din punct de vedere rasial.

Astfel, in cazul orasului Detroit (clic aici pentru harta), care este si asa extrem de faimos pentru divizarea dintre albi si negrii, harta indica un asemenea grad de segregatie de-a lungul strazii Eight Mile, incat presedintele SUA ar avea fiori reci pe sira spinarii daca ar vedea-o. Si in ceea ce priveste Washington DC situatia este similara, deoarece harta a ilustrat fix ceea ce era deja bine cunoscut: divizarea dintre est si vest, sau dintre albi si negri.

Insa nu in toate orasele segregarea este la fel de pregnanta, deoarece in New York (NY), de exemplu, "granitele" sunt asa de intens colorate incat cu greu se poate evita "integrarea" lor. Astfel, desi diferitele grupuri rasiale inca mai au zonele bine cunoscute ca fiind ale albilor, negrilor, hispanicilor sau asiaticilor, NY (foto) ramane unul dintre cele mai "colorate" cele mai importante orase din SUA. La fel de bine integrate sunt si San Antonio din Texas, Houston sau Las Vegas.

Citeste si:
5 cele mai bine plătite meserii pentru care nu ai nevoie de studii...
5 cele mai bine plătite...

  • Hartile rasiale, motiv de fascinatie pentru bloggeri

Desi datele folosite pentru realizarea hartilor nu sunt tocmai cele mai noi, imaginile segregarii sau omogenitatii ale lui Ficher au devenit o sursa de fascinatie pentru bloggeri, scrie Daily Mail.

"Mi-ar placea sa vad o harta a veniturilor realizata in acest fel", a declarat un blogger.

"Ce vrem noi ca societate sa vedem in astfel de harti? Cred ca este mai sigur sa spune ca separarea clara a raselor in Detroit este un simptom (sau o cauza) a unor probleme sociale grave. (...) In acelasi timp, pare ireal sa ne asteptam la integrare perfecta si este neclar daca ar trebui sa ne dorim asta. Este grozav ca avem niste orase atat de pline de energie din punct de vedere etnic", a spus Andrew Price de la Good Magazine.

Potrivit Dialy Mail, Fischer intentioneaza sa mai realizeze o serie noua de astfel de harti imediat ce detele recensamantului din 2010 vor fi date publicitatii. "Mereu am stiut ca aceste orase sunt extrem de divizate din punct de vedere rasial, insa sa si vezi acest lucru negru pe alb... asta a fost partea surprinzatoare a acestor harti", a declarat fotograful pentru Washington Post.

Citeste si:
AU ÎNCEPUT PREGĂTIRILE PENTRU MASSIF 2023. CUM ARATĂ MASSIF?...
AU ÎNCEPUT PREGĂTIRILE PENTRU...

Clic aici pentru toate cele 40 de harti realizate de Eric Fischer.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.