Vicepresedintele Comisiei pentru Dezvoltare din Parlamentul European, Corina Cretu, a criticat introducerea de catre SUA a unei taxe de intrare in pentru cetatenii UE si a pledat, in plenul reunit la Strasbourg, pentru eliminarea obligativitatii vizelor de calatorie pentru cetatenii romani.

Europarlamentarul PSD a subliniat ca este nedrept si trist ca statele care si-au rezolvat problema vizelor au uitat acest subiect. "Cred ca e nevoie de mai multa solidaritate si nu de egoisme locale", a atras atentia Corina Cretu.

Vicepresedintele Comisiei pentru Dezvoltare din Parlamentul European considera ca este regretabila introducerea unei taxe de intrare in Statele Unite ale Americii, aceasta masura contrazicand angajamentul SUA de a facilita mobilitatea transatlantica.

"Nu cred insa ca e cazul ca Uniunea Europeana sa raspunda cu un gest reciproc fata de cetatenii americani. Nu reparam o nedreptate cu o alta nedreptate. De aceea, solutia trebuie gasita printr-o intensificare a dialogului bilateral, iar Comisia Europeana are, in acest sens, datoria de a depune eforturi sporite pentru imbunatatirea relatiilor cu Statele Unite ale Americii", a precizat Cretu, membra a delegatiei europarlamentare pentru relatiile cu SUA, potrivit unui comunicat de presa remis 9AM.


"Din pacate, aceasta taxa injusta se adauga unei alte masuri discriminatorii impusa unilateral de Statele Unite unor state membre ale Uniunii Europene si care afecteaza cooperarea si increderea transatlantica. Cetatenii din patru tari ale Uniunii au inca nevoie de viza de calatorie pentru Statele Unite: Romania, Bulgaria, Polonia si Cipru. Cetatenii tarilor noastre nu pot calatori in mod liber in Statele Unite ale Americii", a aratat Corina Cretu in interventia sa.

"Este cu atat mai regretabil faptul ca legislatia americana in vigoare din iulie 2009 a indepartat intr-o maniera descurajanta perspectiva integrarii unora din aceste tari in programul „Visa Waiver”, in conditiile in care rata de refuz a solicitarilor ramane principalul obstacol pentru eliminarea obligativitatii vizelor. Avand in vedere faptul ca aceasta pondere a respingerilor depinde strict de decizia reprezentantilor SUA, cred ca e nevoie de eforturi suplimentare din partea americana pentru cresterea transparentei in procesul de acordare a vizelor. De aceea, doresc sa reinnoiesc apelul catre Comisie de a insista pentru asigurarea unui tratament nediscriminatoriu tuturor cetatenilor Uniunii Europene, inclusiv a celor din statele pentru care mai este necesara viza de acces in Statele Unite", a declarat europarlamentarul in cadrul dezbaterii din plenul Parlamentului European.

Citeste si:
Taxa de raft și adaosul comercial, rediscutate de Guvern....
Taxa de raft și adaosul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.