Membrii partidului unic nord-coreean se vor reuni la 28 septembrie pentru alegerea noii conduceri, a anuntat, marti, agentia oficiala de informatii de la Phenian, apreciind drept "istorica" intrunirea la care fiul lui Kim Jong-Il ar putea fi desemnat drept succesor al tatalui sau, relateaza AFP.

"Conferinta Partidului Muncitorilor din Coreea in vederea alegerii organelor de conducere suprema va avea loc la Phenian, la 28 septembrie", a precizat Agentia centrala de informatii coreeana.

Analistii considera ca delegatii la conferinta - prima convocata dupa 1966 - urmeaza sa decida succesiunea la conducerea tarii, asigurata in prezent de Kim Jong-Il, in varsta de 68 de ani si suferind de probleme de sanatate, si sa permita transferul puterii catre cel mai tanar dintre fiii acestuia, Jong-Un, in varsta de 27 de ani, transmite MEDIAFAX.

Cotidianul japonez Tokyo Shimbun a afirmat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca Partidul Muncitorilor l-a desemnat deja pe Jong-Un drept succesor al tatalui sau, conform unui document care pare oficial. Textul afirma ca Jong-Un a primit de la parintii sai "o educatie revolutionara si un simt al autoritatii", "calitati necesare" pentru continuarea revolutiei.

Liderul nord-coreean pare sa fi accelerat pregatirile pentru retragerea din functie dupa un atac cerebral suferit in august 2008. Surse din serviciile secrete sud-coreene, citate de canalul de televiziune YTN, afirma ca starea sa de sanatate s-a deteriorat dupa vizita in China din august.

Chiar daca va fi desemnat drept succesor al tatalui sau, Jong-Un, educat in Elvetia, ar putea ramane in plan secundar pentru o perioada. Pana in prezent, in exteriorul tarii nu a fost vazuta nici o fotografie a acestuia.

Reuniunea partidului unic nord-coreean a fost programata initial pentru inceputul lunii septembrie, insa a fost amanata fara explicatii. Presa sud-coreeana a apreciat ca amanarea s-ar putea datora inundatiilor si taifunului care au afectat Coreea de Nord in august, provocand moartea a zeci de persoane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.