Controversa privind repatrierea romilor a adus relatiile dintre Franta si UE intr-o faza de turbulente de o rara intensitate si deosebit de nefavorabila pentru Nicolas Sarkozy, in momentul in care vrea sa ii coalizeze pe europeni inaintea presedintiei franceze a G20, comenteaza AFP.

"Franta, in ceea ce priveste imaginea sau chiar pe plan juridic, va avea de suferit", apreciaza Jean-Dominique Giuliani, presedintele Fundatiei Schuman, specializata pe probleme europene, relateaza MEDIAFAX.

Repatrierile de romi romani sau bulgari "sunt in Europa de azi masuri care nu mai pot fi luate separat in cadrul national, pentru ca vor fi puse in discutie astfel chiar valorile europene de baza", adauga el.

Criza, ale carei semne au fost vizibile din luna august, a izbucnit in aceasta saptamana, in urma dezvaluirilor privind existenta unei circulare a autoritatilor franceze care viza expres romii pentru expulzari, in contradictie cu angajamentele asumate de Paris in fata oficialilor de la Bruxelles.

Comisia Europeana a amenintat Franta cu declansarea unei proceduri de infringement pentru nerespectarea legislatiei UE, calificand drept "rusinoasa" atitudinea Parisului si realizand o paralela cu deportarile din cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Relatiile dintre Paris si Bruxelles nu au fost lipsite de dispute si in trecut. Ele au vizat deficitul public, protectionismul economic sau politica industriala.

Criticile Frantei la adresa UE se multiplica si la nivel national, in special in partidul de dreapta al sefului statului, UMP.

Secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, contesta Bruxelles-ului dreptul de a se amesteca in afacerile Frantei, tara "suverana", liderul deputatilor UMP, Jean-Francois Cope, acuzand Europa ca duce "un proces de intentie sistematic" impotriva Parisului.

In acest timp, in Parlamentul European reputatia Frantei este deosebit de degradata, in conditiile unei majoritati de alesi de stanga si din tabara liberala, care au criticat puternic Parisul saptamana trecuta, pe tema expulzarilor romilor.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Dintre tarile UE, Romania nu este singura care emite critici, chiar daca majoritatea se ascund in spatele unei taceri diplomatice. Presedintele austriac a emis marti rezerve fata de atitudinea Frantei.

Cel putin in culise, subiectul ar urma sa fie discutat la un summit al liderilor europeni prevazut sa aiba loc joi la Bruxelles, unde Nicolas Sarkozy si presedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, se vor regasi la aceeasi masa.

Romii nu sunt singurul subiect de tensiuni. Ministrul francez al Afacerilor Externe, Bernard Kouchner, este nemultumit ca sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton, a lipsit la 2 septembrie, la Washington, de la reluarea negocierilor de pace israeliano-palestiniene.

Toate informatiile despre acest subiect in gasiti in Dosarul 9AM!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.