Un agent CIA a torturat un suspect de terorism intr-un centru secret de detentie din Polonia, potrivit unor fosti oficiali din serviciile de informatii si raportului unui inspector general al CIA, relateaza Radio Polonia in pagina electronica de miercuri.

Aceasta este prima oara cand Agentia Centrala de Informatii din Statele Unite confirma faptul ca un suspect de terorism a fost torturat la o baza de langa aeroportul Szymany, in nordul Poloniei, desi suspiciunile privind existenta in Polonia a unei inchisori secrete a CIA au aparut in urma cu cinci ani.

Potrivit agentiei Associated Press, citata de Radio Polonia, un ofiter CIA de origine egipteana, care fusese agent FBI si care purta numele de cod "Albert", a folosit o bormasina electrica si o arma semiautomata pentru a-l speria pe Abd al-Rahim al-Nashiri, in timp ce acesta era interogat in Polonia.

Al-Nashiri ar fi fost torturat astfel la sfarsitul anului 2002 sau inceputul lui 2003. Potrivit AP, el a fost tinut dezbracat si cu capul acoperit, in timp ce "Albert" il ameninta cu o arma neincarcata sau cu o bormasina, apropiindu-le de capul acestuia in timpul unui interogatoriu, potrivit raportului CIA.

  • "Albert" a folosit tehnici de interograre neutorizate

Documentul dezvaluie si ca superiorul agentului "Albert", "Mike", i-a dat permisiunea sa foloseasca tehnici de interogare neautorizate, fara a obtine mai intai aprobare de la conducerea CIA. Albert si Mike au primit ulterior sanctiuni disciplinare, potrivit raportului, citat de MEDIAFAX.

Departamentul Justitiei din timpul administratiei lui George W. Bush a decis sa opreasca orice proceduri judiciare impotriva lui "Albert", in pofida semnalelor de alarma trase de inspectorul general al CIA, care a anchetat acest caz, subliniaza documentul.

Potrivit unui raport al ONU publicat in ianuarie, Abd al-Rahim al-Nashiri, cetatean saudit detinut in prezent la inchisoarea de la Guantanamo, a fost interogat in Polonia, dupa ce a fost adus din Thailanda, in 2002, la bordul unui avion al CIA.

Citeste si:
Zelenski a cerut SUA să admită că Rusia finanțează terorismul
Zelenski a cerut SUA să...

Barbatul fusese arestat in Emiratele Arabe Unite, fiind suspectat de organizarea unui atac cu bomba impotriva distrugatorului american USS Cole in anul 2000, in Yemen, soldat cu moartea a 17 americani. Potrivit raportului ONU, Al-Nashiri a afirmat ca, in timpul interogatoriilor, fusese torturat prin metoda simularii inecului ("waterboarding").

CIA isi ameninta detinutii cu moartea si agresarea sexuala a rudelor lor


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.