Presedintele PIN, Lavinia Sandru, a invitat-o astazi pe sotia presedintelui francez Nicolas Sarkozy la o dezbatere europeana privind problema romilor.

"Va rog sa ma credeti: inteleg foarte bine motivele pentru care autoritatile franceze au actionat pentru a lichida taberele de la periferia Parisului, desi solutia gasita nu a fost poate cea mai potrivita. Sunt de acord ca nici utilizarea formala a discursului democratic, nici protejarea tuturor susceptibilitatilor nu au condus la rezolvarea problemei. Dar, putem sa fim sinceri inainte de a fi fermi. Asta inseamna, dupa parerea mea, ca nu avem decat sa discutam deschis, cat mai deschis cu putinta, despre problema romilor, fara teama ca am putea fi considerati rasisti si, evident, fara a fi. Acest aspect este important, intrucat, in relatiile romano-franceze, rasismul nu a jucat niciodata vreun rol si nici nu trebuie sa joace", se arata in scrisoare.

Lavinia Sandru critica atat masurile luate de Guvernul francez impotriva romilor, cat si atitudinea Guvernului roman fata de Franta, amintind ca "Romania apreciaza, intr-o masura care poate fi luata ca etalon, tot ceea ce inseamna Franta si nu vrea sa-si schimbe opiniile".

Potrivit scrisorii, remisa marti agentiei MEDIAFAX, Lavinia Sandru considera ca sunt unele lucruri care le "apropie" pe ea si pe Carla Bruni.

"Suntem, amandoua, intr-un fel sau altul, implicate in politica, venim, amandoua, din lumea mai placuta a artei si, poate cel mai important, suntem, amandoua, mame. In Romania, o tara unde sunt multe lucruri de facut, am luptat pentru drepturile tinerelor mame, pentru ca toti colaboratorii cu Securitatea comunista sa-si primeasca sanctiunea morala, pentru ca fenomenul coruptiei sa fie oprit, pentru ca ideile ecologiste si ale dezvoltarii durabile sa fie puse in practica", se arata in scrisoare.

Presedintele PIN, Lavinia Sandru, sustine ca va organiza, in perioada imediat urmatoare, o dezbatere privind modalitatile de abordare a problemei romilor, la care sunt invitate sa participe mai multe oficialitati europene.

Citeste si:
O fotografie a cuplului Sarkozy-Bruni, publicata de Paris Match,...
O fotografie a cuplului...

"Va asigur ca atitudinile dumneavoastra, cum este cea - atat de umana - care v-a atras injuriile nedemne ale unor publicatii iraniene, nu raman fara ecou in Romania. Va sustinem, cu toata hotararea, apreciindu-va curajul, rezonabilitatea si toleranta de care dati dovada cand este vorba sa judecati viata celorlalti. Acestea sunt si motivele pentru care v-am scris, in speranta ca, si in chestiunea romilor, veti putea face ceva, vom putea face ceva, impreuna. Va rog sa primiti, asadar, stimata doamna Carla Bruni, invitatia mea de a participa la o dezbatere europeana cat mai sincera despre o problema nu lipsita de insemnatate. Sunt convinsa ca gestul dumneavoastra ar insemna o deschidere extraordinara catre o receptare corecta a acestei probleme la nivel european, catre o valorificare justa si lipsita de resentimente a relatiilor dintre Romania si Franta. Va rog sa primiti expresia intregii mele consideratii", se mai arata in scrisoare.

Citeste si:
Dosarul Valcov. Lavinia Sandru: O mica parte, cam 200.000 de euro,...
Dosarul Valcov. Lavinia...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.