Premierul grec, Georges Papandreou, si-a remaniat Guvernul pentru a-l consolida, in vederea relansarii economice, a anuntat in noaptea de luni spre marti purtatorul acestuia de cuvant, Georges Petalotis, citat de AFP.

Dupa aproximativ un an de la preluarea puterii de catre majoritatea socialista, Papandreou si-a largit echipa, refacand si redistribuind ministerele, consolidate in sectoarele-cheie prin instalarea de secretari de stat si adjuncti de ministru.

Astfel, noua echipa cuprinde 48 de membri, dintre care 17 sunt ministri, fata de 36 cati erau anterior, transmite Mediafax.

Georges Papaconstantinou isi pastreaza postul la Finante, unde este insarcinat cu redresarea financiara a tarii.

Grecia este puternic indatorata si s-a angajat la aceasta redresare, in schimbul salvarii sale de la faliment, printr-un imprumut de 110 miliarde de euro, pe o perioada de trei ani, de la Uniunea Eurpeana (UE) si Fondul Monetar International (FMI).

In contextul in care tara se confrunta cu o puternica recesiune, Papandreou a incredintat omului sau de incredere, un ministru de stat, Haris Pampoukis, "responsabilitatea investitiilor", a anuntat Petalotis.

Fost adjunct al ministrului Afacerilor Externe, Dimitris Droutsas, preia conducerea acestui portofoliu de la Papandreou.

Asa cum au solicitat armatorii greci, Ministerul Afacerilor Maritime, anterior desfiintat, a fost reinfiintat si atribuit lui Iannis Diamantidis.
Un alt pilon al Guvernului, Michalis Chryssohoidis, a fost schimbat de la conducerea portofoliului Protectiei Cetateanului, in subordinea politiei, la Ministerul Economiei si Competitivitatii.

Creditat cu succesul securizarii Jocurilor Olimpice din 2004 si al progresului impotriva extremismului local, el va avea sarcina de a relansa "masina" economica, in locul lui Louka Katseli, contestat de mai multe luni, caruia i-a fost incredintat Ministerul Muncii si Asigurarii Sociale.

Predecesorul sau in acest post, Andreas Loverdos, preia Ministerul Sanatatii si Solidaritatii Sociale, dupa ce a lansat o reforma nepopulara a pensiilor, care a impus varsta de pensionare de 65 de ani, votata in iulie.

Citeste si:
Nicolae Ciucă a anunțat numele miniștrilor vizați de o posibilă...
Nicolae Ciucă a anunțat...

Yannis Ragoussis, membru al anturajului din imediata apropiere a lui Papandreou, isi pastreaza Ministerul Afacerilor Interne, menit sa devina "o structura centrala de conducere (...) in vederea elaborarii unei planificari strategice" a activitatii Guvernului, a subliniat Petalotis.

Celelalte posturi importante sunt neschimbate.

Singura care pleaca este Katerina Batzeli, ministru al Dezvoltarii Agricole. Ea plateste, astfel, pentru refuzul de a se prezenta la viitorul scrutin regional, la 7 noiembrie.

Declansata prin plecarea a trei secretari de stat, care au fost desemnati, la sfarsitul saptamanii, candidati la apropiatul scrutin regional, aceasta remaniere era asteptata de catre analisti.

Este necesar ca Guvernul sa pastreze directia spre redresae, in contextul in care politica de austeriate, de o severitate inedita, lansata in primavara, continua sa alimenteze tensiunile sociale, comenteaza AFP.

Citeste si:
Tehnică militară NATO, trimisă în România și Bulgaria. O navă cu...
Tehnică militară NATO,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.