Barack Obama a marcat marti incheierea oficiala a misiunii de lupta a americanilor in Irak, afirmand ca este timpul de a "intoarce pagina" si a concentra atentia Statelor Unite asupra restabilirii economiei, relateaza AFP.

"Azi, anunt ca misiunea de lupta in Irak s-a terminat. Operatiunea «Libertate in Irak» a luat sfarsit si irakienii sunt in prezent responsabili de securitatea tarii lor", a declarat Obama, intr-un discurs solemn in fata natiunii, din Biroul Oval al Casei Albe.

"Am retras aproape 100.000 de militari americani din Irak. Am inchis sute de baze sau le-am transferat irakienilor", a subliniat el, amintind ca isi tine astfel o promisiune din campania electorala, transmite Mediafax.

Obama a remarcat si ca tara sa a platit "un pret enorm" in Irak, unde peste 4.400 de militari americani au murit, de la inceperea ofensivei in martie 2003, lansata de predecesorul sau, George W. Bush.

Acesta din urma a vrut sa inlature regimul lui Saddam Hussein, suspectat, pe baza unor informatii care s-au dovedit a fi false, ca ar intretine un arsenal de arme de distrugere in masa. [Ce lasa in urma Statele Unite in Irak?]

Obama s-a opus cu virulenta acestei operatiuni, intr-o perioada in care nu era decat un ales local. Afirmand marti ca este timpul sa "se intoarca pagina", presedintele a profitat de discursul sau pentru a incerca sa raspunda preocuparilor compatriotilor sai privind situatia interna.

"Sarcina noastra cea mai urgenta este in prezent restabilirea economiei si reangajarea milioanelor de americani care si-au pierdut locul de munca", a spus el, amintind ca ofensiva din Irak a "condus la cheltuirea unor vaste resurse in strainatate, intr-o perioada de reduceri bugetare".

La Bagdad, prim-ministrul irakian Nuri al-Maliki a apreciat ca Irakul este in prezent "o tara suverana si independenta" si a afirmat ca armata sa poate asigura securitatea, intr-un stat care ramane prada violentelor si instabilitatii politice.

Citeste si:
Unul dintre câinii familiei Obama a murit. Ce mesaj a transmis...
Unul dintre câinii familiei...

"Este o zi care va ramane in memoria tuturor irakienilor", a afirmat Maliki, subliniind ca armata irakiana va sti sa preia conducerea de la americani. Dar ministrul irakian al Apararii a apreciat ca in 2012 fortele irakiene nu vor fi capabile sa asigure securitatea decat in proportie de "95 la suta". [SUA "a parasit" definitiv Irakul]

In contextul in care Irakul nu are nici in prezent un Guvern format, la aproape sase luni dupa alegerile legislative, Obama i-a incurajat pe oficialii politici irakieni sa ajunga "rapid" la un acord. Cand va fi cazul, "nu exista nici o indoiala, irakienii vor avea un partener puternic: Statele Unite", a afirmat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.