Fostul premier australian Bob Hawke, lider al Partidului Laburist de opozitie, a propus ca Australia sa devina principalul depozit de deseuri nucleare al planetei, datorita structurii sale geologice speciale, care ofera conditii de perfecta securitate in aceasta privinta. El a declarat ca transformarea in practica a acestei idei, imbratisata imediat de ministrul sanatatii, Tony Abbott, care a descris-o ca fiind ,vizionara", ar constitui, in acelasi timp, o sursa insemnata de venituri. Intr-adevar, depozitarea deseurilor nucleare rezultate din activitatea reactoarelor fie in scopuri nucleare, fie in scopuri pasnice constituie una din cele mai mari sfidari ale civilizatiei mondiale, ca urmare a pericolului de radioactivitate.

America si Rusia, interesate ca deseurile sa nu cada in mana teroristilor

O importanta deosebita acorda acestei chestiuni SUA si Rusia, la inceputul acestui an presedintii Bush si Putin incheind un acord pentru continuarea si extinderea cooperarii in domeniul securitatii nucleare. O ilustrare spectaculoasa a acestei cooperari a putut fi inregistrata in ultimele zile, cand s-a desfasurat, in comun, o operatiune ,top secret" pentru transportarea la o baza din Rusia a barelor uzate de uraniu ale unui reactor din Praga, atat americanii, cat si rusii fiind profund interesati ce materiale radioactive sa nu ajunga in mainile teroristilor.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.