Intr-o emisiune anu-ala devenita deja traditionala, presedintele Putin a raspuns la intrebarile natiunii. Evolutia liderului rus a durat aproape trei ore si a fost transmisa in direct in 160 de tari, in 32 de limbi. Dupa o selectie riguroasa, dintre cele 1,3 mili-oane de intrebari, au ramas 60.

Muncitori, pensionari, studenti si neveste casnice. Cele mai multe intrebari au venit din aceste directii. Ca si in anii trecuti, majoritatea rusilor s-au aratat ingrijorati de salarii, pensii, sanatate si locuinte.

Filtru riguros

"Oricum, nu e de asteptat ca Putin sa se confrunte cu intrebari incomode, dat fiind ca oficialii de la Kremlin le vor filtra atent", anticipa postul de radio "Eco Moskvi" inaintea interventiei prezidentale. De asemenea, cei 13 milioane de rusi cu probleme de auz nu au putut asculta raspunsurile lui Putin, neexistind un serviciu de interpretare simultana pentru surzi.

Putin mentine suspansul

Raspunzind intrebarilor legate despre posibila sa candidatura pentru al treilea mandat, Putin a confirmat ca nu intentioneaza schimbarea constitutiei si ca nu va mai participa la alegerile prezidentiale. A promis insa ca va ramine un jucator important pe scena politica. "Cum se spune in armata, o sa-mi gasesc locul in ordinea lucrurilor", a subliniat Putin. La solicitarea unui ziarist de a clarifica ce inseamna asta, el a refuzat: "Sa pastram suspansul", a declarat potrivit agentiei "Interfax".

Pentru prima data, i-au fost adresate intrebari din Cecenia. Raspunzind unei femei al carei fiu a disparut acum patru ani, Putin a specificat ca eliminarea violentelor si rapirilor se va face dupa alegerile parlamentare din Cecenia ce vor avea loc in noiembrie. In provincia separatista au disparut pina acum circa 1.700 de persoane, potrivit cifrelor furnizate de autoritatile locale. In privinta serviciului militar obligatoriu, presedintele a precizat ca, din ianuarie 2008, se va reduce de la doi ani la un an.

Loviti de HIV

De asemenea, Putin a promis suplimentarea cu patru miliarde de dolari a sumelor destinate rezolvarii problemelor sociale. Domeniul medical a ocupat un loc aparte in raspunsurile sale. Doctorii si asistentii medicali au fost anuntati ca vor primi in plus 10.000 de ruble, respectiv 5.000 de ruble. Decizia presedintelui vine in contextul in care Rusia se confrunta cu lipsa personalului medical. In plus, Putin a promis sporirea fondurilor pentru lupta impotriva SIDA. Anul viitor vor fi alocate peste 100 de milioane de dolari, de 20 de ori mai mult ca in 2005. "HIV se raspindeste rapid, unele organizatii neguvernamentale vorbesc de un milion de persoane infectate, de trei ori mai mult decit cifrele oficiale", informeaza "The Moscow Times".

Insulele Kurile, in disputa

Cu exceptia Insulelor Kurile, presedintele Rusiei a evitat chestiunile de politica externa. N-a atacat nici problema terorismului, desi aceasta a fost o tema favorita in ultimii ani, comenteaza "The Moscow Times". Disputa asupra insulelor din nordul Japoniei a fost un subiect fierbinte in relatiile ruso-nipone in ultimii 60 de ani. Moscova si Tokyo nu au incheiat inca un tratat oficial care sa consemneze incheierea ostilitatilor de la sfirsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Selectarea unei intrebari despre cele patru insule era asteptata, intrucit Putin intentioneaza sa efectueze o vizita in Japonia.

"Insulele sint sub suveranitatea Federatiei Ruse... E stabilit prin legi internationale. Si nu sintem dispusi sa discutam pe acest subiect", a spus Putin. Reactia Japoniei a fost prompta. "Din punct de vedere obiectiv, cele patru insule din nord apartin Japoniei si vom continua sa cerem suveranitatea asupra lor", a declarat Hiroyuki Hosoda, inalt oficial nipon.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.