Premierul de la Sofia, Serghei Stanisev, a cerut Uniunii Europene sa acorde Bulgariei acelasi tratament acordat celor zece state care au aderat la forul comunitar in anul 2004.
Intr-un interviu publicat ieri de cotidianul "Sega", Stanisev a evidentiat ca, in ciuda intensificarii sentimentului european impotriva extinderii, Bulgaria nu este mai putin pregatita decat cele zece foste candidate cu 15 luni inainte de aderare.

"O amanare ar fi o dezamagire nu numai pentru Bulgaria, ci si pentru vestul Balcanilor", a avertizat premierul, care a anuntat ca va insista ca progresele Sofiei sa fie evaluate nu numai pana in octombrie, ci pe toata perioada pana la 1 ianuarie 2007.

Declaratiile premierului Stanisev vin la numai cateva zile dupa aparitia, pe site-ul Dow Jones Newswires, a unui articol care prefata raportul Comisiei Europene din 25 octombrie. Raportul, mentiona sursa citata, ar urma sa evidentieze ritmul lent al reformelor bulgare, precum si efectul negativ al crizei politice postelectorale asupra pregatirilor pentru aderare, in special in ceea ce priveste reforma justitiei si lupta anticoruptie.

Raportul de tara va fi critic

Informatiile publicate de Dow Jones Newswires au fost confirmate, cel putin partial, de ministrul bulgar de externe, Ivailo Kalfin, care a admis, sambata, ca raportul de monitorizare pentru Bulgaria va fi critic. Kalfin a apreciat ca actualul parlament a avut o activitate buna, dar ca Bulgaria are intarzieri la cateva dintre angajamentele asumate fata de UE si trebuie sa grabeasca reformele.

Seful diplomatiei bulgare a anuntat totodata ca va efectua o vizita in Romania, in cursul acestei saptamani, pentru a discuta cu omologul sau roman, Mihai Razvan Ungureanu, despre modalitatile prin care Romania si Bulgaria sa-si coordoneze eforturile in vederea unui lobby comun care sa accelereze ratificarea Tratatului de aderare a celor doua tari.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.