Asa cum era de asteptat, fortele conservatorilor catolici si cele ale liberalilor din Polonia au castigat detasat alegerile parlamentare de duminica. Potrivit datelor preliminare, Partidul "Dreptate si Justitie" (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski, a obtinut 28 la suta din voturile exprimate, urmat de Platforma Civica (PO), in frunte cu Donald Tusk, cu 24 la suta din voturi. Atentia observatorilor a fost retinua de rata extrem de ridicata a absenteismului. Din totalul populatiei cu drept de vot s-au prezentat la urne doar 38 la suta - cea mai scazuta prezenta dupa prabusirea regimului comunist din aceasta tara, in anul 1989.

Intr-o declaratie facuta in cursul zilei de luni, liderul partidului conservator a exprimat deja intentia de a forma impreuna cu liberalii un guvern de coalitie. Analistii politici anticipeaza insa aparitia unor coliziuni in viitorul cabinet, determinate de platformele politice diferite ale celor doua formatiuni.

Infrangerea zdrobitoare a stangii

Esecurile inregistrate in ultimii ani, indeosebi in sfera politicii sociale, dar si scandalurile rasunatoare de coruptie in care au fost implicati membri ai "Aliantei Stangii Democrate" au fost aspru sanctionate de electoratul polonez. Daca la alegerile desfasurate in urma cu patru ani formatiunea condusa de actualul presedinte Aleksandr Kwasniewski a castigat 41 la suta din voturi, la scrutinul de dumninica aceasta a obtinut doar 11 la suta. Rezultatul mai mult decat modest obtinut de acesta a marcat nu numai infrangerea fostei elite a partidului comunist, dar si a stangii in general, provocand un urias dezechilibru in raportul de forte din viitorul parlament polonez.

Tandemul fratilor gemeni Kaczynski, la varful piramidei puterii?

In cazul in care candidatul la alegerile prezidentiale din 9 octombrie, Lech Kaczynski, actualul primar al Varsoviei, fratele geaman al liderului partidului "Dreptate si Justitie", Jaroslaw Kaczynski, va castiga fotoliul de presedinte al statului, s-ar crea o situatie cu totul neobisnuita, greu acceptata de populatie. Sondajele de opinie efectuate arata ca majoritatea polonezilor nu ar dori sa vada un asemenea tandem in fruntea piramidei puterii, fiind de asteptat ca Jaroslaw Kaczynski sa renunte la functia de prim-ministru in favoarea unui alt lider al formatiunii pe care o conduce.

Accentuarea tendintelor nationaliste

In opinia unor analisti politici rusi, odata cu venirea la putere a dreptei, este posibila o accentuare a sentimentului nationalist in randul populatiei, alimentat si de un anumit scepticism manifestat fata de UE, Germania si Rusia. Acestia sunt de parere ca dreapta poloneza este unita de antipatia fata de Rusia si ca raporturile polono-ruse vor fi marcate, mai degraba, de o crestere a manifestarilor antirusesti, existente si in timpul fostei guvernari.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.