Agentia Internationala pentru Energie Atomica a adoptat o rezolutie ce poate aduce Iranul in fata Consiliului de Securitate ONU.

Rezolutia adoptata simbata de AIEA arata ca dosarul nuclear iranian ar putea fi prezentat Consiliului de Securitate, pentru impunerea de sanctiuni. Iranul este acuzat de nesupunere fata de Tratatul de Neproliferare Nucleara. Rezolutia, prezentata de Marea Britanie, Franta si Germania, nu a fost adoptata prin consens, asa cum se obisnuia in consiliul AIEA.

12 state s-au abtinut, iar Venezuela a votat impotriva. Rusia si China, care se opuneau pina acum rezolutiei, s-au abtinut. Iranul a dezvoltat in secret, vreme de 20 de ani, programul de obtinere a combustibilului nuclear. Conform regulilor AIEA, o tara poate produce combustibil nuclear, dar trebuie sa se supuna inspectiilor internationale.

Presiuni americane

SUA au sustinut prezentarea cazului iranian in fata Consiliului de Securitate inca din 2003. Dar UE a incercat calea negocierilor, de teama ca Teheranul ar putea parasi Tratatul si ar incepe demersurile pentru obtinerea armei nucleare. Iranul a reluat din august procesul de conversie a uraniului.

Time-out pina in noiembrie

Rezolutia nu precizeaza o data pentru prezentarea cazului iranian in Consiliul de Securitate, dar trebuie asteptata urmatoarea intilnire a consiliului AIEA, din noiembrie. Ragazul va fi folosit pentru continuarea negocierilor UE-Iran. Acum insa, cele trei membre ale UE implicate (Marea Britanie, Franta si Germania) au in rezolutia AIEA un factor de presiune in plus in dialogul cu Teheranul.

Dupa o noua rezolutie a AIEA, Consiliul de Securitate ar trebui sa voteze pentru impunerea de sanctiuni economice Iranului. Rusia si China, care detin dreptul de veto in Consiliul de Securitate, au interese majore in Iran: Rusia construieste un reactor nuclear pentru iranieni, iar China importa uriase cantitati de petrol din statul islamic.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.